V Rakúsku a v Nemecku spôsobili silné dažde výpadky elektriny
04 | 02 | 2020 I TASR

Tisíce domácností v niektorých častiach Rakúska zostali po silnej búrke v utorok bez elektriny. Podľa hovorcu dodávateľa elektrickej energie - firmy Netz Oberösterreich GmbH - zostalo bez elektriny približne 11.000 zákazníkov, napísala agentúra DPA.


Najviac postihnuté výpadkom elektriny boli domácnosti v okrese Schärding neďaleko nemeckých hraníc. Počas búrky v Rakúsku bola nameraná sila vetra 110 kilometrov za hodinu, čo spôsobilo popadané stromy, ktoré zasiahli aj  elektrické vedenia. Zranenia neutrpela žiadna osoba. Hasiči zasahovali na takmer 500 miestach. Niektoré ulice boli po extrémnom daždi, ktorý v Hornom Rakúsku trvá od pondelka, uzavreté pre vysokú vodu.

V Tirolsku viedli silné zrážky a vietor so silou orkánu v pondelok večer a v utorok k uzavretiu ulíc a na niektorých miestach došlo aj k zosuvom pôdy na cesty, napísala agentúra APA. V Tirolsku sa zvyšuje aj lavínové riziko, ktoré je momentálne na treťom stupni z piatich. V južnom Tirolsku bola pre silný vietor zvýšená miera civilnej ochrany. V utorok a stredu môže vietor dosiahnuť silu orkánu, v údolí sa očakáva rýchlosť vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu.

Nepriaznivé počasie zaznamenali aj v Nemecku. Niektoré časti nemeckého údolia rieky Mosela, ktoré je významným vinárskym regiónom, zostali v utorok zaplavené po silných dažďoch. "Záplavová voda stále stúpa," povedal hovorca polície v meste Bernkastel-Kues. Počas noci na utorok zasahovali v okrese Trier-Saarburg v západnom Nemecku stovky záchranárskych pracovníkov po tom, čo ulice a pivnice zaplavila voda.

Hladina rieky Mosela, ktorá preteká Francúzskom, Nemeckom a Luxemburskom, sa v meste Trier v porovnaní s jej zvyčajnou úrovňou zvýšila o päť metrov na 8,7 metra.

V Luxembursku boli tamojší hasiči od pondelka privolaní pre záplavy 270-krát. Troch ľudí museli v dôsledku záplav zachrániť z ich vozidiel, v ktorých uviazli.

Muž v Pakistáne chcel údajne znásilniť ženu. Tá mu odrezala penis!
Mladá žena odrezala v Pakistane penis mužovi, o ktorom tvrdí, že sa ju pokúsil znásilniť. O prípade informovala agentúra DPA odvolávajúca sa na utorňajšie vyhlásenie pakistanskej polície. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR