USA: V štáte Iowa začali demokrati s výberom volebného súpera pre Donalda Trumpa
04 | 02 | 2020 I TASR

Členovia americkej Demokratickej strany v štáte Iowa začali ako prví v Spojených štátoch rozhodovať o tom, kto by mal byť v novembrových prezidentských voľbách protikandidátom súčasného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Otvára sa tým niekoľkomesačný maratón straníckych volebných zhromaždení, známych ako tzv. caucusy, a primárnych volieb v jednotlivých štátoch, ktorý vyústi v lete do konečného výberu prezidentských kandidátov na nominačných zjazdoch.


Demokrati v Iowe si vyberajú svojho favorita pre blížiace sa voľby prostredníctvom caucusov s plánovaným začiatkom v pondelok o 19.00 h miestneho času, informovali tlačové agentúry AFP a DPA. Registrovaní členovia strany sa mali zísť v približne 1700 budovách, ako sú školy, knižnice či kostoly.

Výsledky prieskumov pripisujú vysoké šance na úspech senátorovi Berniemu Sandersovi, ale aj bývalému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, bývalému starostovi mesta South Bend v štáte Indiana Peteovi Buttigiegovi či senátorke Elizabeth Warrenovej. Sanders i Biden sa pritom uchádzali o prezidentskú nomináciu už aj v minulosti. Celkove chce kandidovať za prezidenta 11 demokratov vrátane miliardára Michaela Bloomberga, ktorý sa však rozhodol preskočiť prvú fázu výberu a nehlasuje sa o ňom ani v Iowe.

Popri demokratoch usporiadali v Iowe cacusy aj republikáni, u ktorých však v súlade s očakávaniami zvíťazil Trump, keďže nemal žiadneho vážneješieho súpera, informovala agentúra AP. Trumpovu kandidatúru prišli v pondelok do Iowy podporiť jeho dvaja synovia.

Prvým caucusom predchádzala rok trvajúca kampaň a konajú sa v čase vrcholiaceho úsilia o zbavenie Trumpa funkcie prostredníctvom ústavnej žaloby na pôde Kongresu. Proces tzv. impeachmentu zrejme ukončí v stredu hlasovanie Senátu, kde majú prevahu Trumpovi republikáni.

Parlament v Austrálii si na zasadnutí uctil obete požiarov buša
Austrálski poslanci si na utorkovom prvom zasadnutí parlamentu po letnej prestávke uctili doterajších 33 obetí rozsiahlych požiarov buša, píšu svetové tlačové agentúry. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR