Šíri sa rýchlo a ľahko. Z čínskeho koronavírusu bude pandémia, zhodujú sa vedci

Stále viac vedcov sa zhoduje, že z epidémie nového koronavírusu, ktorý pochádza z Číny, sa pravdepodobne stane pandémia.


Znamená to, že sa rozšíri na viac kontinentov. Nikto ale nedokáže odhadnúť, koľko ľudí sa nakazí a zomrie, pretože o víruse existuje stále minimum informácií. Píše portál aktualne.cz.

Zatiaľ sa zdá, že pre zdravého a mladého človeka znamená nákaza vírusom 2019-nCov zhruba to isté ako chytiť obyčajnú chrípku. Môže sa objaviť kašeľ, nádcha a zvýšená teplota, ktorá ale za pár dní odoznie. Riziko, že sa nákaza prejaví smrteľným zápalom pľúc, je malé.
Súčasné štatistiky ukazujú, že na nákazu zomrú len dve percentá z nakazených.

Napriek tomu sa kvôli koronavírusu dostalo v Číne už 60 miliónov ľudí do karantény. Niektoré krajiny ako USA, Česko, Taliansko, Vietnam, Južná Kórea, Indonézia alebo Filipíny zrušili či obmedzili priamu leteckú dopravu s Čínou. Z mesta Wu-chan, odkiaľ sa nákaza šíri, štáty evakuujú svojich občanov.
Nejde len o zbytočné vyvolávanie paniky?

Podľa odborníkov nejde o paniku a už vôbec nie zbytočnú. "Je to veľmi, veľmi nákazlivé a takmer určite z toho bude pandémia. Ale či to bude katastrofa? Netuším," povedal pre americký denník The New York Times Anthony Fauci z amerického Národného ústavu pre alergiu a infekčné choroby.

Podobne hovorí aj epidemiológ Rastislav Maďar z Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity. "Veľmi pravdepodobne dôjde k pandémii, a to z dvoch dôvodov," uviedol pre Aktualne.cz. "Veľká časť nakazených má podľa všetkého ľahší priebeh, a tak sa pohybuje v populácii a roznáša vírus ďalej. Druhý dôvod je ten, že sa nákaza prenáša v inkubačnej dobe. Čo je spôsob, ktorý je veľmi ťažké dostať pod kontrolu. Vyzerá to, že vírus je pomerne vysoko infekčný, pretože stačí relatívne obmedzený kontakt a už sa môžete nakaziť. "

Lekári ukázali fotografie pľúc zasiahnutých koronavírusom
Čínski lekári ukázali fotografie pľúc zasiahnutých koronavírusom 2019-nCoV. Výsledky počítačovej tomografie 33 ročnej pacientky boli publikované v časopise Radiology. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič


Inkubačná doba je obdobie medzi nakazením organizmu a samotným vypuknutím choroby. V prípade tohto koronavírusu trvá až dva týždne. Človek, ktorý je vírusom nakazený, ho tak môže pomerne dlho prenášať aj  bez toho, aby sám pocítil nejaké príznaky.
Prečo je koronavírus nebezpečný

Nakazených je v tejto chvíli už vyše 20 000 ľudí. Čínsky koronavírus nesúci označenie 2019-nCov tak už čo do počtu pacientov prekonal o niečo staršia SARS, na ktorý medzi rokmi 2002 a 2003 zomrelo skoro 800 ľudí. Podľa Rastislava Maďara ale vidíme len vrchol ľadovca, pretože o množstve pacientov sa nevie a tí prichádzajú každý deň do kontaktu s ďalšími ľuďmi.

Zomrelo už vyše 420 ľudí, zatiaľ predovšetkým chronicky chorí alebo starí ľudia. Nebezpečenstvo koronavírusu teda nespočíva v riziku úmrtia.

Denník New York Times koronavírus 2019-nCov porovnal s inými pandémiami, ktoré sa v minulosti objavili. SARS zabil 10 percent nakazených, jeho vážnejšií blízkovýchodný príbuzný MERS jedného pacienta z troch.

"De facto je tento vírus menej nebezpečný, my hovoríme patogénne, ako SARS," opisuje epidemiológ Maďar. "Úmrtnosť (pomer počtu úmrtí na počet nakazení - pozn. Red.) časom zrejme ešte klesne. Ukazuje sa totiž, že z celkového počtu nakazených zomrie ešte menej pacientov. Na druhú stranu kvôli tomu, že sa vylučuje aj v inkubačnej dobe a má miernejší prejav nákazy, sa ďaleko rýchlejšie a oveľa viac šíri po svete. Tým pádom aj malá úmrtnosť nakoniec spôsobí, že obetí bude celkovo pravdepodobne viac než u SARS. Úmrtnosť je teda menšia, ale celková úmrtnosť, teda celkový počet mŕtvych, bude možno výrazne vyššií," dodáva.

Relatívne nízka úmrtnosť bola napríklad aj u španielskej chrípky, ktorá sa rozšírila v roku 1918. Napriek tomu išlo ale o jednu z najtragickejších pandémií v histórii ľudstva, pretože sa tak rozšírila, že aj nízke percento mŕtvych znamenalo až 50 miliónov ľudí.
Karanténa ako jediné riešenie

Ako sa vôbec dá taký vírus zastaviť? SARS sa pred 17 rokmi šíril asi deväť mesiacov a zastaviť sa ho podarilo až tým, že sa izolovali všetci nakazení jedinci. Podľa Rastislava Maďara ale svet mal vtedy šťastie, pretože príznaky nákazy boli oveľa vážnejšie, a teda viditeľnejšie.

"Keď dostanete chorobu, ktorá je takto ťažká a pripúta vás na lôžko, automaticky sa dostanete do určitej izolácie. Nechodíte medzi ľudí. U nakazených týmto novým koronavírusom to ale môže byť inak. SARS spôsoboval ťažké infekcie a to paradoxne pomohlo kontrole," vysvetľuje český lekár.

V Číne je podľa odhadov v izolácii vyše 60 miliónov obyvateľov. Niekoľko obrích miest vrátane Wu-chan, odkiaľ sa nákaza začala šíriť, je v karanténe. Na ďalších miestach je obmedzená doprava, a to vrátane medzimestskej. Bezprecedentné opatrenia už fungujú dva týždne.

Podľa Rastislava Maďara je to jediné možné riešenie a Čína za to zaslúži pochvalu. "Keď chorobu roznášajú ľudia s ľahkými príznakmi, alebo dokonca bez príznakov, tak jediné efektívne riešenie je zabrániť vystaveniu zvyšku populácie touto chorobou alebo to aspoň čo najviac obmedziť. Asi by sme len ťažko našli inú krajinu, ktorá by k tak radikálnym krokom pristúpila," dodáva.

Je možné, že koronavírus je biologická zbraň
Ruský vojenský expert Konštantín Sivkov pripúšťa, že najnovší koronavírus môže byť cielenou biologickou zbraňou. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
31 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD