Radikalizovanie vojsk? 19 ročný vojak nováčik sa po výhražnom telefonáte ISIS stal podozrivým z útoku nožom na francúzskej policajnej stanici
04 | 02 | 2020 I Dominik Simon

19-ročný opravár bol označený za podozrivého pri útoku na policajnú stanicu vo Francúzsku, ku ktorému došlo po tom, čo polícia dostala hrozbu masakeru v mene islamského štátu. Píše RT.


Podozrivý bol „mladý vojak, ktorý dokončil svoje dva mesiace počiatočného výcviku a bol v skúšobnej dobe,“ potvrdila v utorok ministerka obrany Florence Parly. Dodala, že muž nebol počas útoku v službe. Prokurátor v severovýchodnom meste Metz Christian Mercuri povedal novinárom, že 19-ročný údajný vinník vstúpil do armády začiatkom decembra.

V pondelok útočník zranil policajta na miestnej stanici v Dieuze neďaleko Metzu. Sám bol dvakrát postrelený jedným dôstojníkom a následne hospitalizovaný. Niekoľko hodín pred útokom dostal miestny žandár telefónát, v ktorom muž povedal, že je vojakom a členom islamského štátu (IS, predtým ISIS / ISIL), a varoval pred prichádzajúcim „masakrom“ v mene džihádistickej skupiny. Možné spojenie medzi podozrivým a volajúcim sa zatiaľ nepotvrdilo. Incident obnovil otázky, či sú orgány efektívne pri monitorovaní a odstraňovaní potenciálnych radikálov. „Tento radikalizovaný jedinec nebol včas odhalený. Dysfunkcia vlády je vážna a predstavuje hrozbu pre našu bezpečnosť, “napísal na Twitteri Eric Ciotti, zákonodarca stredopravicovej strany „republikánov “.

Bývalý odsúdený Cherif Chekatt, ktorý v roku 2018 v Štrasburgu zabil päť ľudí, pričom v čase spáchania trestného činu bol sledovaný a vedený ako terorista. Podobne aj Salah Abdeslam, jeden z organizátorov smrťeľného útoku v roku 2015 na bataclánske divadlo v Paríži, mal dlhú históriu zločinu.

Vo Francúzsko si útok nožom vyžiadal jedného mŕtveho a deväť zranených
Jednu obeť a deväť zranených si v sobotu vyžiadal útok nožom v meste Villeurbanne ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu v departemente Rhône v regióne Rhône-Alpes na východe Francúzska. Polícia podozrivého útočníka zadržala. Tvrdil o sebe, že je z... Čítať ďalej
31 | 08 | 2019 | TASR