Parlament v Austrálii si na zasadnutí uctil obete požiarov buša
04 | 02 | 2020 I TASR

Austrálski poslanci si na utorkovom prvom zasadnutí parlamentu po letnej prestávke uctili doterajších 33 obetí rozsiahlych požiarov buša, píšu svetové tlačové agentúry.


Austrálsky premiér Scott Morrison vo svojom prejave v parlamente v Canberre označil toto leto za "čierne". V publiku boli prítomní aj príbuzní hasičov, ktorí v boji s ohňom prišli o život.

"Toto je čierne leto 2019/20, ktoré preukázalo náš národný charakter a odhodlanie," povedal Morrison. "Tieto požiare sa ešte neskončili a nebezpečenstvo na mnohých miestach stále hrozí. Dnes sme sa tu však zišli, aby sme smútili, uctili si (pamiatku obetí), premýšľali sme a poučili sa z čierneho leta, ktoré stále trvá," vyhlásil premiér. Morrisonova vláda podporujúca uhoľný priemysel sa pre svoj postoj k požiarom a ku klimatickým zmenám stala terčom medzinárodnej kritiky. V decembri bol Morrison prinútený verejne sa ospravedlniť za to, že v čase eskalácie krízy v súvislosti s požiarmi odišiel na dovolenku na Havaj.

Na východnom pobreží Austrálie momentálne zostáva ešte uhasiť viac než 100 požiarov. Vďaka chladnejšiemu počasiu však podľa austrálskych predstaviteľov ani jeden z pretrvávajúcich požiarov nepredstavuje v súčasnosti bezprostredné nebezpečenstvo.

Požiare, ktoré vypukli vlani v septembri, zničili približne 12 miliónov hektárov územia v najľudnatejších austrálskych štátoch. V dôsledku požiarov bolo zničených aj zhruba 2500 domov a odhaduje sa, že za obeť im padla až miliarda voľne žijúcich zvierat.

Bývalý dlhoročný prezident Kene Daniel arap Moi zomrel
Vo veku 95 rokov zomrel v utorok v Nairobi bývalý dlhoročný kenský prezident Daniel arap Moi. Úmrtie oznámila v skorých ranných hodinách kancelária súčasného kenského prezidenta Uhurua Kenyattu, ktorej vyhlásenie prevzala tlačová agentúra... Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR