Horský priechod Vernár pre kamióny uzavreli, v Tatrách husto sneží
04 | 02 | 2020 I TASR

Situáciu na cestách vo Vysokých Tatrách a v ich okolí začína komplikovať sneženie a vietor. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko pre TASR uviedol, že momentálne je pre nákladné autá uzavretý horský priechod Vernár.


„Šmýkajú sa tam kamióny, ale inak je to zatiaľ zjazdné pre ostatné vozidlá. Veľmi husto začalo snežiť v ranných hodinách aj vo Vysokých Tatrách. Zatiaľ nezjazdný alebo uzavretý úsek cesty nemáme. V teréne sú vozidlá najmä vo Vysokých Tatrách, na Spišskej Magure, v okolí Lipian a na Pustom poli,“ priblížil Štofko. V nižších polohách pod Tatrami sú zatiaľ zrážky zmiešané a sneh na vozovke sa tak topí.

V ostatných častiach Prešovského kraja je momentálne situácia bezproblémová. „Teploty sú nad nulou a väčšinou prší. Je ale možné, že sa ten chladnejší vzduch presunie, takže situácia sa môže zmeniť aj v ostatných okresoch,“ dodal Štofko s tým, že stav na cestách budú v priebehu dňa neustále monitorovať a v prípade potreby nasadia viac techniky.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok pre okres Poprad výstrahu 3. stupňa pre silný vietor, ten môže na horách dosiahnuť v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu. V nižších polohách bude vietor fúkať rýchlosťou až vyše 100 kilometrov za hodinu. Zároveň sa očakáva, že v popradskom okrese napadne počas dňa 20 až 30 centimetrov nového snehu a platí teda výstraha 2. stupňa pred silným snežením. Pre zvyšok kraja platí na utorok kvôli vetru a sneženiu výstraha 1. stupňa.