Výnimočný dátum – deň matematikov, svadieb i svišťa
03 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Druhý februárový deň bol výnimočný – nielen pre matematikov, ale aj ako obľúbený termín na sobáš. Svišť Phill v Amerike predpovedal ďalšie počasie a v kalendári sme mali i Hromnice.


Milovníci matematiky ho oslavovali ako medzinárodný deň palindrómu. Hoci existujú aj ďalšie takéto dni, dátum 02.02.2020 považujú za výnimočný. Je to jediný takýto dátum v tomto storočí a je dňom palindrómu vo všetkých formátoch dátumu (aj pre USA a Britániu).

Tí, ktorí sa radi zaoberajú dátumami a číslami poukázali na ďalšiu zaujímavosť. Nedeľa 2. februára bola 33. dňom v roku a keďže máme rok priestupný, do jeho konca zostávalo rovných 333 dní – čo sú ďalšie palindrómy.

Ďalším medzinárodným palindrómovým dňom bude 12. 12. 2121 a potom až 03.03.3030.
Čo znamená palindróm?

Ide o čísla, slovo alebo vetu, ktorá sú špecifické tým, že ich možno čítať z ľubovoľného smeru a vždy budú mať rovnaký význam. Samotné pomenovanie palindróm pochádza z gréckeho „palin“, čo znamená „znova“ a „dromos“, čiže „bežiaci“.

Kráľovská svadobná kaplnka v Las Vegas tento dátum propagovala ako „významný“, s tým, že druhé výročie sobáša mladomanželom pripadne na 2.2.2022. V Číne, v ktorej sú podobné dátumy veľmi populárne, bolo v súvislosti s koronavírusom snúbencom odporučené, aby svadbu pripadajúcu na tento deň radšej odložili.

V Severnej Amerike je 2. február aj „Dňom svišťa“. Ľudia z mesta Punxsutawney v Pensylvánii sa od roku 1886 pravidelne zhromažďujú, aby si vypočuli predpoveď svišťa menom Phill. Ak vidí svoj tieň, zima bude trvať ďalších niekoľko týždňov. Tentoraz však predpovedá skorú jar. Obľube sa teší aj napriek tomu, že úspešnosť jeho prognóz nie je veľmi vysoká – za uplynulých 134 rokov bola pravdivá v 40 percentách prípadov.

V Spojený štátoch amerických okrem toho 2. februára začal Super Bowl, najväčší zápas ligy amerického futbalu. Tohtoročný finálový zápas sa odohráva na štadióne Hard Rock Stadium s kapacitou 65-tisíc divákov, na Floride.

Druhý februárový deň je známy aj Hromnicami, ktoré rozdeľujú zimu na polovicu a spájajú sa s predlžovaním dňa. Viaže sa k nim viacero pranostík, napríklad - „Na Hromnice o hodinu více“.



Koronavírus ohrozuje čínsko-americké vzťahy (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD