Najmenej 200 tureckých vojenských vozidiel prekračuje sýrske hranice
03 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Situácia v regióne zostáva napätá, napriek prímeriu, o ktorom rokovala Moskva a Ankara v januári. Protivládni militanti v Idlibe - v poslednej veľkej pevnosti džihádistov v Sýrii - naďalej útočia na armádu a civilistov.

V nedeľu informovala Al-Arabiya o tom, že veľké množstvo vozidiel patriacich tureckej armáde vstúpilo do Sýrie z hraničného priechodu Kafrlosin. Podľa vysielateľa smeruje konvoj na Aleppo a Idlib. Správa prichádza po tom čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Damask z porušenia prímeria v regióne a varoval, že Ankara môže začať vojenskú ofenzívu, pokiaľ sa operácia „rýchlo nezastaví“.

Sýria začala 19. decembra novú vojenskú operáciu v oblasti a podarilo sa jej obsadiť niekoľko miest v provincii pred tým, ako došlo k prímeriu, ktoré sa začalo 12. januára. Teroristi však pokračovali vo svojich útokoch a minulý týždeň zabili najmenej 40 sýrskych vojakov a 80 ďalších zranili, čo viedlo Damask k pokračovaniu v ofenzíve.

Veľkú časť de-eskalačnej zóny Idlib, ktorá bola jednou zo štyroch bezpečných zón vytvorených na základe dohody dosiahnutej počas rozhovorov v Astane v máji 2017, stále riadi teroristická organizácia Hayat Tahrir al-Sham, píše mideastdiscourse.com

Turecko sa údajne snaží získať technológie protivzdušnej obrany, S-500 z Ruska
13 | 01 | 2020 | Mário Martinka