Najlepší program v oblasti školstva má SaS, pred OĽaNO a PS/Spolu, uvádza INESS
03 | 02 | 2020 I SITA

Najlepší program v oblasti školstva má strana Sloboda a Solidarita (SaS), pred hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a koalíciou Progresívne Slovensko (PS)/Spolu. Uvádza to inštitút INESS (Institute of economic and social studies), ktorý porovnával programy jednotlivých politických strán. Na chvoste rebríčka sa umiestnila strana Smer-sociálna demokracia a Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko. Obe nezverejnili svoj program v oblasti školstva.


Z desaťbodovej stupnice získali liberáli osem bodov. Inštitút ako hlavnú príčinu uvádza, že program SaS obsahuje konkrétne riešenia. „K dosiahnutiu maximálneho počtu bodov chýbajú programu návrhy riešení problému spoplatnenia vysokých škôl a odvaha priniesť významnejšiu reformu do školstva,“ uvádza inštitút INESS pri hodnotení.

Nad hranicou piatich bodov sú nové strany Za ľudí či koalícia strán PS/Spolu. Šesť bodov získalo v oblasti školstva aj hnutie Igora Matoviča OĽaNO a tiež Borisa Kollára Sme rodina. Polovičný počet bodov získala strana Maďarské fórum. Za ňou nasleduje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom štyroch bodov. V hodnotení si neviedli dobre ani zvyšné vládne strany Most-Híd (3/10) a Slovenská národná strana (2/10).