Makron verí v posilnenie Poľsko-Nemeckých vzťahov po Brexite
03 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Francúzsky líder ocenil vo Varšave „bod zlomu“, keď v roku 2018 obvinil poľskú vládu z „klamania ľuďom“. Makron dúfa, že po Brexite posilní francúzsko - nemecké a poľské vzťahy. Informuje DW.


Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol v pondelok vo Varšave, kde pracoval na obnove napätých väzieb medzi Francúzskom a Poľskom, keď sa EÚ rozpadá z dôsledkov Brexitu. Macron vyzval na nový samit „Weimarského trojuholníka“ medzi oboma krajinami a Nemeckom. Macron uviedol, že dúfa, že jeho návšteva „bude znamením skutočného obratu v úlohe, ktorú spolu dokážeme zastávať pre Európu zajtrajška“.

Povedal, že chce aby Paríž a Varšava spoločne „posilnili európsky projekt, pretože dnes ... po Brexite, sa začala objavovať krehkosť a pochybnosti“. Medzi Poľskom a západnou Európou nastalo napätie v súvislosti s radom kontroverzných reforiem vykonávaných vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), vrátane prepracovania súdneho systému, v rámci ktorého bolo najmenej 20 sudcov vytlačených z najvyššieho poľského súdu. Európsky súdny dvor rozhodol v neprospech tejto reformy a plány na zavedenie nových obmedzení médií získali podobnú kritiku.

V roku 2018 sám Macron obvinil spoločnosť PiS z toho, že „klamala svojim ľuďom“ o údajnom „zasahovaní“ EÚ do svojich vnútorných záležitostí. Makron hovoril o potrebe „čeliť výzve v oblasti klímy a podporovať Poľsko, ktoré čelí výzve, ktorú nepodceňujem“, v boji za odstaveniu uhlia.

Nemecko, Francúzsko a Poľsko „zodpovedné“ za budúcnosť EÚ


Poľský prezident Andrzej Duda privítal nový „prielom“ vo vzťahoch svojej krajiny s Francúzskom a privítal ich „strategické partnerstvo“. Macron uviedol, že hovorili „čestne“ o svojich obavách z poľských súdnych reforiem.

Francúzsky líder využil túto príležitosť aj na vyhlásenie samitu medzi svojou krajinou, Poľskom a Nemeckom ako súčasť rámca „Weimarský trojuholník“, ktorému sa v posledných rokoch nedostalo veľkej pozornosti.

Uviedol, že tieto tri krajiny „nesú zodpovednosť za budúcnosť Európy“ a mali by túto úlohu znovu zohrávať, najmä vzhľadom na odklon Spojeného kráľovstva od bloku.

Brexit – čo sa mení a čo nie vo financiách?
Vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ nemá žiadny dopad na cezhraničné platby, vrátane SEPA platieb, keďže Veľká Británia naďalej zostáva súčasťou SEPA oblasti. Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | redakcia