Trnavský samosprávny kraj má pochybnosti o kvalite cesty R7, odmieta ju prebrať do užívania
02 | 02 | 2020 I SITA

 Trnavský samosprávny kraj by mal prebrať do užívania desať úsekov cesty R7, zatiaľ však prebral jeden. Trnavský župan Jozef Viskupič uviedol, že zhotovené úseky nie sú vo vyhovujúcom stave. Župa má tak podozrenie, že pri výstavbe neboli dodržané predpísané technologické postupy.


„Je vylúčené, aby trnavská župa prebrala do užívania stavbu v zlom technickom stave. Počas kolaudačného konania sa ukázalo, že sa na cestách nachádzajú nevyhovujúce odvodnenia, podomleté a zanesené žľaby, či znečistené a upchané zberné koše odvodnenia. Mostné závery sú tiež zanesené a na povrchu vozovky sa nachádzajú nečistoty a štrk, pričom zvodidlá nie sú zasypané. Svahy pozdĺž cesty sú vystavené zjavnej erózií,“ vysvetlil Viskupič.

Pri preberaní stavby podľa neho chýbali veľmi dôležité technické dokumentácie k mostu ako napríklad záznam z jeho prvej hlavnej obhliadky, manuál užívania, kópie stavebných denníkov a podobne.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) vo svojom blogu napísal, že rýchlostná cesta R7 je prakticky hotová, je potrebné ju „len prejsť, skontrolovať a opraviť chyby, ktoré sa nájdu na každej stavbe, vybaviť ‚papiere‘ a v marci by už mohla slúžiť vodičom.

Podľa Viskupiča má však cesta také zásadné nedostatky, ktoré by mohli ohroziť ľudí. „Vzhľadom na skutočnosti, s ktorými sme sa zoznámili v rámci preberacích konaní, sa domnievame, že neboli pri výstavbe dodržané technologické postupy. Stavebné práce boli realizované, pravdepodobne, v nevhodnom ročnom období a neboli použité vhodné stavebné materiály,“ dodal.

Župa podľa neho požiadala o laboratórne skúšky povrchu vozovky, pretože odborníkom zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja sa vizuálne nepozdávala jeho kvalita.

Agentúra SITA požiada o stanovisko hlavného zhotoviteľa stavby, spoločnosť D4R7 Construction.