Slovensko je pripravené na možný výskyt koronavírusu, tvrdí Pellegrini
02 | 02 | 2020 I SITA

Slovensko je na prípadný výskyt nového koronavírusu na svojom území pripravené. Uviedol to dnes v relácii TA3 V politike predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Premiér tiež doplnil, že dvaja Slováci, ktorí boli v Číne, odkiaľ sa vírus šíri, sú aktuálne na palube lietadla. Tiež potvrdil, že podozrenia v dvoch prípadoch, ktoré preverovala nemocnica v Martine, sa nepotvrdili.


„Dvaja pacienti, ktorí boli prevezení do nemocnice v Martine by mali byť v poriadku a ich výsledky sú negatívne. Ďalší dvaja naši občania sú už v tomto čase v lietadle. Ten prevoz bude trochu komplikovaný. Zatiaľ však nejavia príznaky ochorenia,“ povedal Pellegrini.

Štát podľa premiéra situáciu okolo ochorenia monitoruje 24 hodín denne. „Zatiaľ je to pod kontrolou. Ak by sa udialo niečo mimoriadne, sme pripravení ihneď reagovať,“ dodal premiér.

Informácie o novom koronavíruse sa môže verejnosť dozvedieť na infolinkách, ktoré zriadil Úrad verejného zdravotníctva SR. Ide o telefonický a e-mailový kontakt. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Na e-mail [email protected] alebo telefónne číslo 0917 222 682 sa v prípade potreby môže verejnosť obrátiť so svojimi otázkami k tejto téme, prípadne s prosbou o radu. 24-hodinová telefonická linka začala fungovať 27. januára o 15:30.