„Nebudú potrebné hraničné kontroly, ak EÚ bude dodržiavať svoje záväzky“, prehlásil britský minister zahraničných vecí
02 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Minister zahraničných vecí Veľkej Británie Dominic Raab obvinil Michela Barniera a uviedol, že hlavný vyjednávač EÚ pre Brexit sa mýli, keď tvrdí, že požiadavky Spojeného kráľovstva povedú k hraničným kontrolám. Informuje o tom portál Express.


Minister zahraničných vecí Raab v nedeľu uviedol, že Británia očakáva, že Brusel „splní“ svoje záväzky ponúknuť Spojenému kráľovstvu obchodnú dohodu, ktorá si nebude vyžadovať „veľké zosúladenie“ s pravidlami bloku.

Pripomienky sa objavili po správach, že britský premiér Boris Johnson má v pondelok vydať prehlásenie, v ktorom sa očakáva, že potvrdí svoje želanie o dohode s Kanadeou.

Raab uviedol pre agentúru Sky News, že neverí, že by Johnsonove návrhy poviedli k hraničným kontrolám alebo zvýšeným nákladom pre britské podniky. Tento názor je v rozpore s pripomienkami Barniera, ktorý naznačil, že hraničným kontrolám sa nebude dať vyhnúť.

Britský minister zahraničných vecí uviedol, že Barnierove poznámky boli „priamo v rozpore“ s dohodou.

Nedeľa je druhým dňom 11-mesačného prechodného obdobia, takže sa môže očakávať, že príde omnoho viac nezhôd medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

V Rusku sa zrútila strecha kaviarne. Nešťastný incident mal za následok smrť ženy
V meste Novosibirsk sa v sobotu večer zrútila strecha kaviarne, pričom zabila jednu ženu a uväznila niekoľko ďalších ľudí pod troskami. Približne 200 ľuďom sa podarilo z miesta utiecť. Informuje o tom agentúra TASS. Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Marek Molnár