Kosovské strany vytvárajú novú koaličnú vládu dlho po voľbách
02 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Dve najväčšie strany v novom kosovskom parlamente, ľavicový VV a stredopravý LDK. V novej koalícii sa bude šesť skupín zastupujúcich Bosancov, Srbov, Turkov a iné etnické menšiny. Informuje DW.


Obe hlavné kosovské strany sa v nedeľu dohodli na dlho očakávanej dohode o vytvorení novej koaličnej vlády takmer štyri mesiace po tom, čo krajina uskutočnila rýchle voľby, keď rezignoval predseda vlády Ramuš Haradinaj. Ľavicová strana Vetevendosje (sebaurčenie) a stredopravá Demokratická liga Kosova (LDK) sú dve najväčšie strany v parlamente krajiny.

K dohode dôjde deň predtým, ako bude čiastočne uznaná pobaltská krajina zvolí nového predsedu vlády. Albin Kurti (44) zo strany VV oznámil, že sa na základe dohody stane predsedom vlády a bude spolupracovať so stranou LDK, ako aj s ostatnými skupinami.

"Podpísali sme dohodu," povedal Kurti na spoločnej tlačovej konferencii s vodcom LDK Isa Mustafa. "Dohodli sme sa, že zajtra zvolíme novú vládu v parlamente ... Dohodli sme sa na všetkom a na novej vláde sa delíme o zodpovednosť," dodal.

Koaličné strany majú spolu 77 zo 120 kresiel v Parlamente.

Nová rôznorodá koalícia


V októbri minulého roka sa konali okružné voľby, keď sa Haradinaj po obvineniach z vojnových zločinov rozhodol odstúpiť z postu predsedu vlády. Súd pre vojnové zločiny financovaný EÚ v Haagu pvyzval bývalého vodcu na výsluch. Očakáva sa, že nová kosovská koalícia bude kompromitovať šesť skupín zastupujúcich Bosancov, Srbov, Turkov a iné etnické menšiny.

Podľa novej dohody bude vláda pozostávať z 15 ministerstiev, z ktorých každé bude menovať šiestich ministrov VV a LDK. Zostávajúce tri miesta obsadia zástupcovia etnických menšín. VV ovláda 29 a LDK 28 zo 120 kresiel v novom parlamente.

Zostáva nejasné, koľko z 20 zákonodarcov etnickej menšiny sa tiež pripojí ku koalícii. Kurti budú mať jasnú väčšinu.

Vojna v Kosove


Občiansky konflikt spustošil vysoko sporné územie v rokoch 1998 až 1999. NATO nasadilo letecké útoky na Kosovo, aby vyhnali srbské sily obvinené zo zabiíjania albánskych civilistov. V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Niektoré krajiny vrátane Srbska neuznávajú Kosovo ako nezávislý štát. Od novej kosovskej vlády sa očakáva, že bude rokovať o dohode so susedným Srbskom.

„Sme presvedčení, že je to dobrá dohoda, ktorá umožní zmeny, ktoré musí urobiť naša krajina,“ uviedol Mustafa. „Chceme, aby táto vláda bola úspešná a napokon splnila očakávania ľudí.“

Kosovo a Srbsko obnovujú priame lety 20 rokov po vypuknutí vojny
Srbsko a odtrhnuté Kosovo obnovili priame lety medzi hlavnými mestami potom, čo boli zastavené počas krvavého konfliktu pred dvoma desaťročiami. Informuje RT. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon