Zostane Vesmír bezpečný? (Elena Pustovojtová)
01 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)


Do pretekov o „dobytie Vesmíru“ sa zapájajú stále noví hráči.


Zatiaľ čo hlavní konkurenti vo vesmírnych pretekoch súťažia v projektoch dobývania Mesiaca a pristátia na Marse, medzitým sa akoby mimo hlavného diania odohráva súperenie menších hráčov.


V januári americký časopis Forbes informoval o ďalšom uchádzačovi o vesmírne lety. Ide o kalifornskú spoločnosť SpinLaunch. Podarilo sa jej získať od súkromných investorov už 80 miliónov dolárov. Jej zámerom je vyslanie družice na obežnú dráhu Zeme.


Použiť plánuje nie rakety, ale špeciálne vysokorýchlostné mechanizmy. Zatiaľ ale nemá špecialistov, ktorí by takúto techniku ​​vytvorili. Štartovať chce zo súkromnej dráhy extravagantného podnikateľa Richarda Bransona jeho spoločnosti Spaceport America v štáte Nové Mexiko. Neexistuje tam však žiadne testovacie miesto. Na Long Beach v Kalifornii už ale má nové sídlo. A na internete webovú stránku. S logom a zoznamom desiatok voľných pracovných miest.


Sumy, ktoré smerujú do vesmírnych programov na oboch stranách Atlantiku, rastú doslova kozmickou rýchlosťou. Európska vesmírna agentúra je pripravená tento rok investovať 14,4 miliárd eur. Americká NASA dokonca 21 miliárd dolárov. Čo je o 1,1 miliardy viac ako pred rokom. Donald Trump sa ako obyčajne na Twitteri nedávno pochválil, že vybral logo pre Vesmírne sily USA. Vznikli v marci 2019 spolu s Agentúrou pre vesmírny rozvoj. Prostredníctvom nových projektov sa USA snažia vytvoriť sieť satelitov s nízkymi dráhami obehu. Majú umožniť sledovať nadzvukové rakety Ruska a Číny. Znak, ktorý vybral Trump, je veľmi podobný symbolu amerického sci fi seriálu Star Trek. Ten sa stal kultovým v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy sa rodila i Trumpova generácia.




Znak Vesmírnych síl USA

Nadšený americký sen o vodcovstve urobil z novej zložky amerických ozbrojených síl vynikajúci investičný projekt. Jeho ziskovosť zaručuje samotný Pentagón. USA sú tak znova ochotné investovať, aby predbehli Rusko.


Vôňa veľkých zárobkov láka. Spoločnosť SpinLaunch sľubuje už tento rok dopraviť na obežnú dráhu prvý náklad vďaka nadzvukovému zariadeniu. A to opakovane. Do dvoch rokov chce posielať náklad niekoľkokrát denne. „Stanovili sme si cieľ zmeniť dejiny vesmírnych letov,“ uviedol prezident spoločnosti Jonathan Yaney. Ukázalo sa, že takéto vyhlásenia postačujú, aby americké spoločnosti Airbus Ventures, GV, KPCB, Catapult Ventures, Lauder Partners, John Doerr a Byers Family investovali do projektu 80 miliónov dolárov.


Americký Huffington Post cituje Trumpa: „Po konzultácii s našimi najväčšími výrobcami vojenskej techniky, dizajnérmi a ďalšími, som rád, že môžem predstaviť nové logo Vesmírnych síl USA. Stanú sa šiestu vetvou našich veľkolepých vojenských síl“.


Ruská kozmická loď bude schopná cestovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu až 3-krát rýchlejšie
Ruská vesmírna agentúra tvrdí, že vyvinula nový spôsob, ako umožniť kozmickej lodi Sojuz, aby bola schopná až trikrát rýchlejšie cestovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), čím sa zníži spálenie paliva a taktiež dopad cesty na... Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Zariadenie „Hayabusa-2"

Japonský The Diplomat uviedol, že sa Japonská agentúra pre výskum vesmírnych letov snaží zapojiť do amerického lunárneho programu Artemis. Je pripravená ponúknuť svoje úspechy v robotike. Krajina vychádzajúceho Slnka skonštruovala výskumnú sondu Hayabusa. Má byť schopná dopraviť vzorky z asteroidu. Japonci by radi do dvoch rokov spolu s Američanmi pristáli na Mesiaci. Obaja spojenci sú presvedčení, že Mesiac a jeho okolie čoskoro nadobudne strategický význam. A obe krajiny by radi predbehli Čínu a Rusko.


Japonsko má s USA Zmluvu o vzájomnej spolupráci a bezpečnosti. Napriek nej obišlo Článok 9 svojej ústavy. Japonsko sa tak stalo štvrtou krajinou po ZSSR, USA a Francúzsku, ktoré vypustilo vlastný satelit. V súčasnosti inžinieri spoločnosti Mitsubishi Heavy Industries Limited dokončujú prácu na vytvorení rakety H3. Zmeny v legislatíve z roku 2008 navyše umožňujú Japonsku vytvoriť kozmické systémy zahŕňajúce využitie Vesmíru na vojenské účely. Jeden z týchto systémov je už dokonca funkčný. Ide o Japanese Quasi-Zenith Satellite System. Zabezpečuje navigáciu v celom ázijsko-tichomorskom regióne. Dokáže určiť polohu objektov s presnosťou 10 centimetrov. Americké GPS poskytuje presnosť iba 10 metrov.




Peter Beck

A ďalšia v poradí je spoločnosť Rocketlab. Zatiaľ ešte nesmeruje na Mesiac, ale už vynáša na obežnú dráhu Zeme náklad z Nového Zélandu. Pred dvoma rokmi o nej ešte nik nepočul. V súčasnosti z mysu Ahuriri na južnom cípe polostrova Mahia na Novom Zélande vypúšťa toľko rakiet ako Európska únia alebo Čína. Možno i viac. „Sme schopní začať s frekvenciou štartov, ktorú nedokážu inde vo svete ," cituje The Guardian majiteľa Rocketlab Petra Becka. Umožňuje to hlavne poloha ostrova. Poskytuje jasnú oblohu, pokojné more, nízku úroveň vzdušnej a námornej prevádzky a najlepší výber uhla vzletu.


Novozélandské „Elektróny“ lietajú na tekutý kyslík a kerozín. Majú prvý raketový motor na svete, ktorý používa elektrický motor poháňaný lítium-polymérnymi batériami na pohon čerpadiel paliva a oxidačného zariadenia. Predpokladá sa, že náklady na jeden štart „Elektrónu“ nie sú viac než 5 miliónov dolárov. „Teraz,“ hovorí Peter Beck, zakladateľ a majiteľ prvej súkromnej kozmickej dráhy na svete, „Nový Zéland už nie je malým hráčom v kozmickom priemysle. Ale štvrtým v poradí“. Spoločnosť Rocketlab oznámila, že prvý štart roku 2020 bude dokonca na objednávku americkej CIA.


Možno vtipkovať, ako sa tak rýchlo mohla stať krajina oviec a elfov vesmírnou veľmocou. Lenže ide o vážnu vec. Vzdialenosť od možného vesmírneho útočného zariadenia k povrchu Zeme je len niekoľko sto kilometrov. Na rozdiel od tisícových vzdialeností na povrchu Zeme. V prípade vojenského konfliktu sa čas počíta v minútach. Takže možnosť víťazstva v takejto jadrovej vojne je čisto iluzórna.


Je zrejmé, že aktivity nových spoločností a štátov, ktoré získavajú neobmedzený prístup do Vesmíru, začínajú ohrozovať bezpečnosť planéty Zem.


MIMORIADNE: Rusko musí reagovať na americké vesmírne plány, prehlásil Putin
Rusko sa striktne stavia proti myšlienke vesmírnej militarizácie, uviedol prezident Vladimir Putin. Avšak konanie Spojených štátov a jej spojencov núti Moskvu konkurovať tejto rastúcej hrozbe. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Marek Molnár