"Brexit je stratou nielen pre Veľkú Britániu, ale aj EÚ", tvrdí Tomáš Valášek
31 | 01 | 2020 I TASR

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) je stratou nielen pre Veľkú Britániu, ale aj pre Úniu. V reakcii na piatkový brexit to uviedol Tomáš Valášek z mimoparlamentnej strany Za ľudí.


"Z pohľadu Slovenska bude dôležité nastaviť budúce vzťahy tak, aby sa možnosti slovenských firiem podnikať v Británii nielen uchovali, ale aj rozšírili. To isté platí pre vývoz tovaru zo Slovenska do Británie," poznamenal Valášek s tým, že rokovaniam treba venovať maximálnu pozornosť. Pre slovenskú ekonomiku s vysokým podielom exportu v hospodárskom raste bude preto dôležitá dobrá obchodná zmluva.

Slovensko by podľa neho malo zároveň v začínajúcich rokovaniach o nových vzťahoch zaistiť, aby na brexit nedoplatili Slováci vo Veľkej Británii. Do konca roka síce platí, že školné pre občanov členských krajín EÚ ostáva na rovnakej úrovni, následne však bude možné jeho zvýšenie či zavedenie študentských víz. Podľa Valášeka je preto, okrem iného, dôležité investovať do zvyšovania kvality slovenských vysokých škôl, "aby študenti nemuseli odchádzať študovať do zahraničia zo zúfalstva."

Pripúšťa, že časť študentov bude aj napriek tomu vždy chcieť ísť na školy do Veľkej Británie. "Vláda musí zabojovať nielen o to, aby ostali príležitosti vo Veľkej Británii naďalej otvorené, ale zlepšiť školstvo doma natoľko, aby sa podarilo prilákať viac britských študentov k nám. Vzdelanie a veda by nemali poznať hranice," poznamenal Valášek.

Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ 31. januára o polnoci. Od tohto okamihu nadobudne platnosť dohoda o brexite, pričom Británia už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu. Prechodné obdobie, ktorého cieľom je poskytnúť občanom a podnikom z EÚ aj Británie viac času na prispôsobenie sa novej situácii, má potrvať do 31. decembra 2020.