Americké tarify zostanú bez ohľadu na to, čo koronavírus spraví s čínskou ekonomikou
30 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Washington nepristúpi na colné zvýhodnenie pre Peking, uviedol obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro, ktorý sa obáva, že smrtiaci vírus v Číne by mohlo ohroziť hospodárstvo. Informuje o tom portál CNBC.


Navarro v stredu informoval agentúru CNBC, že tarify zostanú, pretože Čína „vykonáva masívne nespravodlivé dotácie“, pomocou štátnych spoločností, aby vylúčila amerických konkurentov. „A tarify tiež zabezpečujú, že sa vrátime k druhej fáze,“ uviedol s odkazom na druhú časť obchodnej dohody s Čínou.



USA a Čína podpísali 15. januára „prvú fázu“ obchodnej dohody, ktorej cieľom je zmierniť napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Zatiaľ čo Washington súhlasil s neuložením nových poplatkov a znížením niektorých už existujúcich, väčšina ciel zostáva aj naďalej v platnosti. Americký prezident Donald Trump sa zaviazal, že ich odstráni, ak sa dosiahne druhá časť dohody, existujú však obavy, že k tomu nemusí dôjsť v blízkej budúcnosti.

Čínske úrady vo štvrtok ráno odhalili, že počet zaznamenaných infikovaných presahuje 7 700 ľudí. Koronavírus zabil už najmenej 170 ľudí, pričom za posledných 24 hodín ich zomrelo 38.

AKTUALIZOVANÉ: Rusko uzavrie hranicu s Čínou kvôli šíreniu koronavírusu
Ruský premiér Mikhail Mishustin podpísal rozkaz uzavrieť hranicu s Čínou na Ďalekom východe. Podľa úradníkov prezidenta Vladimira Putina sa robí všetko, čo je v ich silách, aby sa zabránilo šíreniu nového koronavírusu. Informuje o tom portál... Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Marek Molnár