Trumpova „dohoda storočia“ spôsobí jedine pobúrenie, ale nič nezmení, tvrdí Galloway
29 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo „mierový plán“ Donalda Trumpa pre Izrael a Palestínu každým možným spôsobom porušuje medzinárodné právo, jeho jediným výsledkom bude rozsiahle pobúrenie moslimov, pretože tento plán je nemožné implementovať, tvrdí bývalý člen britského parlamentu George Galloway. Informuje o tom spravodajský portál RT.


Okázalé odhalenie mierového plánu americkým prezidentom Donaldom Trumpom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyzeralo ako skutočná „zmes tragédie a frašky,“ vyhlásil v utorok člen britského parlamentu.

„Úplne to vyvracia medzinárodné právo, ktoré veľmi jasne uvádza neprípustnosť získania územia násilím," uviedol Galloway a dodal, že „muž s veľkým majetkom ako Trump preukázal veľmi zlé pochopenie majetkového zákona."

Jednostranné rozhodnutie USA uznať východný Jeruzalem ako izraelské územie pravdepodobne nebude akceptovať nikto okrem Izraela a Washingtonu, a to z dôvodu náboženského významu mesta a existujúceho medzinárodného práva.

„Jeruzalem je mesto, má západ a východ. Východ je okupovaný už 53 rokov a nič, čo by Donald Trump povedal to nemôže zmeniť. Rada bezpečnosti to nikdy neakceptuje, Európska únia to nikdy neakceptuje a ani Arabi to nikdy neakceptujú,“ dodal Galloway.

"Hoci ambiciózne vyhlásenie o dohode storočia pravdepodobne vyvolá zúrivú reakciu v celom regióne, je nepravdepodobné, že by to malo nejaký skutočný účinok a zmenilo situáciu na Blízkom východe," verí Galloway.

Trumpova administratíva jednoducho nedokáže uskutočniť „dohodu“ akýmikoľvek prostriedkami - aj keď sa mu tým možno podarí zabezpečiť druhé funkčné obdobie prezidenta.

„Dohoda storočia“: Čo je súčasťou mierového plánu Trumpa pre Izrael a Palestínu
Návrh mierovej zmlúvy na Blízkom východe, ktorý odhalil prezident USA Donald Trump, predpokladá podmienky, za ktorých by mohol byť Palestínsky štát uznaný. Dokument má 180-strán a podľa prezidenta Trumpa ma ísť o "dohodu storočia". Informuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Dominik Simon