Peru: Súd poslal opozičnú vodkyňu Keiko Fujimori späť do väzenia
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Opozičná líderka bola obvinená z finančných nezrovnalostí, keď sa uchádzala o post prezidenta v roku 2011. Obvinenia sú súčasťou kontinentálneho korupčného škandálu, ktorý sa týka stavebného gigantu Odebrechta. Informuje portál DW.


Peruánska líderka opozície Keiko Fujimori bola v utorok poslaná späť do väzenia na ďalších 15 mesiacov, keďže prokurátori naďalej vyšetrujú obvinenia z prania špinavých peňazí z financovania jej prezidentských ambícií.

Fujimori už strávila niečo cez rok za mrežami, keď jej najvyšší ústavný súd v Latinskej Amerike nariadil prepustenie v novembri. Prokurátori sa však proti tomuto rozhodnutiu úspešne odvolali, hoci ich požiadavky na ďalšie 18 mesačné tresty neboli úplne splnené.

Fujimori dorazila na súd v Lime tesne predtým, ako sudca prečítal svoje rozhodnutie, ktoré trvalo viac ako osem hodín. Hŕstka ľudí sa zišla pred súdom a skandovali na podporu obviňovanej politickej postavy.

Odebrecht škandál


44-ročná Fujimori mala údajne akceptovať nezákonné financovanie brazílskej stavebnej firmy Odebrecht vo výške 1,2 milióna dolárov (1 milión EUR) počas jej neúspešného uchádzania sa o post prezidentky v roku 2011, ale svoju nevinu si vždy zachovala.

Odebrecht pripúšťa, že od roku 2004 platil peruánskym úradníkom najmenej 29 miliónov dolárov, ako aj úplatky štyrom bývalým peruánskym prezidentom. Škandál, ktorý sa týka brazílskeho stavebného gigantu do ktorého je zapojených asi tucet krajín na celom kontinente, siaha ďaleko za Peru.

Právnici Fujimori potvrdili, že sa proti rozhodnutiu odvolajú.

Keiko Fujimori je dcérou bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, ktorý v súčasnosti sedí za mrežami v kvôli porušovaniu ľudských práv.

Bývalého peruánskeho prezidenta na kauciu neprepustili, mohol by ujsť
Sudca v americkom meste San Fancisco odmietol prepustiť na kauciu bývalého peruánskeho prezidenta Alejandra Toledu, ktorý je vo vlasti hľadaný v súvislosti s korupčným škandálom, píše agentúra AP. Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | TASR