Štátni ochranári uzavreli podozrivú dohodu o spolupráci
28 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Na podozrivé okolnosti okolo spolupráce medzi Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR) a mimovládnou organizáciou Komplexná centrálna záchranná služba Gabčíkovo (KCZS) upozornilo občianske združenie PRALES.


Dohodu o vzájomnej spolupráci inštitúcie uzatvorili v júli 2017, a to bez verejného obstarávania. Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol, že tak urobili v rozpore so zákonom. Pracovníci tejto NGO mali za 850 000 euro dva roky robiť to, čo majú v náplni štátni ochranári – strážiť prírodu. 


Predstavitelia združenia PRALES tvrdia, že štátni ochranári v plnení nezákonnej dohody a vyplácaní peňazí pokračovali a v septembri 2019 uzatvorili s touto organizáciou novú rámcovú dohodu o spolupráci. Opäť na 850 000 eur. „O nezákonnosti postupu pri uzatvorení dohody sme nemali od začiatku najmenšie pochybnosti. A o tom, že MŽP SR pri kontrole nič závažnejšieho neobjaví, tiež nie. Okolnosti totiž svedčia o tom, že niekto na MŽP SR má túto mimovládnu organizáciu vo veľkej obľube. Podobné dohody totiž uzatvorila Komplexná centrálna záchranná služba Gabčíkovo aj s ministerstvom zriadeným Slovenským vodohospodárskym podnikom v r. 2017 a v r. 2018. V oboch prípadoch na 900 000 eur.“  hovorí Marián Jasík z občianskeho združenia PRALES.


ŠOP SR poskytla dáta, z ktorých vyplýva, že počas dvojročného trvania dohody bolo vykázaných 316 akcií, z toho takmer 200 v Gabčíkove (sídle KCZS) a jeho blízkom okolí (Dunajské luhy), čo tvorí viac ako 60% z celkového počtu akcií. Juraj Vysoký z občianskeho združenia PRALES hovorí: „Ak sú štátny ochranári ochotní zaplatiť z vlastného rozpočtu 850 000 eur za niečo, čo si vedia zabezpečiť aj vlastnými silami, mali by jednoznačne preukázať, že je to nevyhnutné a efektívne. Ak absolvovali 316 akcií a neboli to len prechádzky, malo by sa to odraziť v počte kontrolovaných osôb, zaevidovaných priestupkov, uložených pokút, zhabaných motoriek či štvorkoliek.“


Pri dohode o spolupráci uzatvorenej v septembri 2019 bola oblasť práce iná. Šlo o prevenciu a boj s požiarmi, čo je ŠOP SR povinná robiť na pozemkoch, ktoré vlastní. Tých je však len cca 650 ha. „Situácia je bizarná. Pre porovnanie, na praktickú starostlivosť o chránené územia (napr. kosenie, výruby), čo je jedno z hlavných poslaní ŠOP SR vyplývajúcich zo zákona, vyčlenila po dlhom čase v r. 2019 iba 150 000 euro. Naproti tomu na protipožiarnu prevenciu, ku ktorej sa účelovo prihlásili v r. 2019, vyčlení na dva roky 850 000 eur. Vysvetlenie sú len dve – buď ide o nekompetentnosť alebo slepé plnenie príkazov zhora,“  konštatoval Marián Jasík z občianskeho združenia PRALES.


PRALES je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2009 a združuje široké spektrum ľudí , ktorí majú záujem aktívne prispievať k ochrane a obnove prírodných a kultúrnych hodnôt v krajine.


Z národného múzea zmizol vzácny poklad
Slovenské národné múzeum prišlo o vzácne predmety zo svojich zbierok. Údajne sa stratili mince za viac než milión eur. Polícia prípad vyšetruje. Správu priniesol portál denníka Pravda. Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová