Prípad vraždy Miroslava Sýkoru opätovne odročili, pokračovať sa má v apríli
28 | 01 | 2020 I SITA

Pojednávanie v kauze vraždy údajného zakladateľa zločineckej skupiny sýkorovci Miroslava Sýkoru bude na Okresnom súde Bratislava I pokračovať až v apríli. „Hlavné pojednávanie bolo odročené na 21. apríla z dôvodu písomného ospravedlnenia neúčasti intervenujúceho prokurátora Generálnej prokuratúry SR," uviedol pre agentúru SITA hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Pred súdom stoja štyria obžalovaní.


Ľuboš F. označovaný za šéfa podsvetia v Nitre bol podľa obžaloby organizátorom vraždy, Marek L., Richard B. a Milan M. sa na skutku podieľali ako spolupáchatelia. Všetci štyria obžalovaní svoju vinu odmietajú. Podľa prokuratúry tvorila štvorica skupinu, do ktorej patrili dnes už nebohí Peter K., prezývaný Duran, a Radoslav L., policajt a brat Mareka L. Na vražde Sýkoru mal údajne záujem predovšetkým Duran, pričom išlo o spor o vplyv v podsvetí a zisky z nezákonnej činnosti. Duran nakoniec zahynul krátko po Sýkorovi pri výbuchu auta, Radoslava L. zastrelili.

Naposledy sa v tomto prípade malo pojednávať v októbri minulého roku. Jeden z obžalovaných Marek L. sa vtedy z pojednávania ospravedlnil, pričom dal súhlas na konanie v neprítomnosti. Podmienkou však bolo, aby bol prítomný jeho obhajca. Ten sa však súdu pre zdravotné problémy takisto ospravedlnil. Predtým sa prípad odročoval v júni, vtedy pre chorobu prokurátorky. Ešte predtým v marci bol zase hospitalizovaný jeden z obžalovaných.

Miroslava Sýkoru zastrelili vo februári 1997 na parkovisku pred bratislavským hotelom Holiday Inn. Na následky zranení zomrel v nemocnici aj jeho vodič Peter R. Na predošlých pojednávaniach v tomto prípade ako svedkovia vypovedali napríklad odsúdení Mikuláš Černák, Miloš Kaštan, Róbert Lališ alebo Ladislav Bališ.