Jourová prišla do Poľska preskúmať problematickú justičnú reformu, chce viesť otvorený dialóg
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová v utorok jednala v Poľsku o tamojšej spornej justičnej reforme. Podľa Jourovej je komisia znepokojená novelou zákona o súdnictve a ponúka poľskej strane otvorený dialóg o tomto probléme. Informuje iRozhlas.


Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová sa stretla s predsedníčkou poľského Najvyššieho a Ústavného súdu, námestníkom ministra zahraničia a vedením Sejmu i Senátu.

Vyhlásila, že sa prišla zoznámiť s podrobnosťami problematickej justičnej reformy, ktorá podľa poľskej opozície aj časti odbornej verejnosti znamená koniec nezávislých súdov v Poľsku.

Podľa predsedu poľského Senátu Tomasza Grodzského komisia povolá medzinárodnú skupinu expertov, po jednom z každej členskej krajiny Európskej únie, ktorí vypracujú správu o dodržiavani práva v členských krajinách.



Európska komisia v utorok požiadala Súdny dvor EÚ, aby predbežným opatrením zastavil prácu disciplinárnej komory najvyššieho poľského súdu. Oznámil to eurokomisár Nicolas Schmit po zasadnutí komisie. Vláda vo Varšave krok Bruselu spochybnila.

Spor o nezávislosť


Únijné sudcovia už v novembri vyzvali poľský najvyšší súd, aby preveril nezávislosť svojej disciplinárnej komory. O jej zložení rozhoduje sudcovská rada, prevažne zvolená parlamentom ovládaným vládnucou stranou Právo a spravodlivosť. Poľský najvyšší súd začiatkom decembra rozhodol, že sudcovská rada nie je nezávislá a spochybnil aj disciplinárnu komoru - jej personálne obsadenie i široké právomoci.

Komisia sa podľa Schmita obrátila na svoj právny servis, aby požiadal vo veci disciplinárnej komory o vydanie predbežného opatrenia. To by mohlo pozastaviť činnosť komory do doby, než bude jej nezávislosť od politickej moci preverená.

Podľa vlády vo Varšave je krok komisie nedôvodný. "Komora funguje v súlade s poľským právom ... Zmluvy o EÚ vôbec neupravujú súdne systémy v jednotlivých členských krajinách," citovala agentúra Reuters hovorcu vlády Piotra Muellera.

Európska komisia upozornila, že jej dnešné rozhodnutie nesúvisí s novým zákonom, ktorý minulý mesiac prešiel v dolnej komore parlamentu a ktorého účelom je podľa kritikov umlčať pod hrozbou trestov sudcou spochybňujúcich reformy justície presadzované Právom a spravodlivosťou. "Európska komisia pozorne sleduje vývoj situácie," uviedla EK vo vyhlásení.

Poľsko a Rusko sa prú kvôli holokaustu. Duda kvôli tomu odmietol prísť do Izraela
V jeruzalemskom pamätníku holokaustu Jad Vašem začali spomienkové akcie na výročie oslobodenia Osvienčimu. Do Izraela sa zišli stovky oficiálnych hostí z celého sveta. Pripomienkovej akcie sa ale odmietol zúčastniť poľský prezident Andrzej Duda.... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon