Irán rázne odmieta Trumpov „klamný“ mierový plán na Blízkom východe a vyzýva USA, aby namiesto toho prijali Teheránsky návrh
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif ostro kritizoval mierový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa pre izraelsko-palestínsky konflikt, pričom dodal že návrh iránskeho referenda by bol lepšou stratégiou. Informuje RT.


Trump uviedol, že v utorok predstaví „dohodu storočia“ pre Izrael a Palestínu - ktorú v skutočnosti pripravil jeho pomocník a švagor Jared Kushner - ale Zarif už stihol použiť sociálnu sieť Twitter, aby ho odsúdil. Navrhol, aby Washington upustil od svojho „zavádzajúceho“ plánu a namiesto toho podporil riešenie, ktoré poskytol iránsky najvyšší vodca Ayatollah Ali Khamenei.



Na rozdiel od amerického plánu, ktorého podrobnosti zostávajú záhadou, návrh predložený Iránom predstavuje usporiadanie referenda o systéme vlády vrátane „moslimských, kresťanských a židovských obyvateľov Palestíny, ako aj palestínskych utečencov“. Iránsky vodca tiež opakovane zamietol americkú dohodu „storočia“ tým, že ju nazval „zrádnou“ a navrhnutou tak, aby „zničila“ Palestínsku identitu, pretože podľa všetkého má podozrenie, že tento plán bude veľmi uprednostňovať Izrael.

Hoci sa o tejto dohode vie len málo, správy naznačujú, že je nepravdepodobné, že by si Palestínčania vedeli predstaviť spoločnú štátnosť. AFP uviedla, že palestínsky prezident Mahmúd Abbás už dohodu uzavrel pred jej odhalením a palestínska samospráva sa domnieva, že riešenie týkajúce sa dvoch štátov je jedinou cestou vpred.

Je zrejmé, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho súper v nadchádzajúcich voľbách, Benny Gantz, sa zúčastnia na ceremónii v Bielom dome, zatiaľ čo palestínski predstavitelia prítomní nebudú.

V očakávaní dôrazne proizraelského plánu palestínski vodcovia v Ramalláhu a Gaze tiež odsúdili nadchádzajúcu dohodu a v utorok vyzvali na „deň protestov“. Naliehali na Palestínčanov, aby bojkotovali americký tovar a odstránili všetky americké symboly, ktoré zostávajú na Západnom brehu.

Trump na tlačovej konferencii začiatkom tohto týždňa tvrdil, že jeho administratíva z Palestínou mala „stručný“ rozhovor a tvrdila, že v rozhovoroch budú pokračovať aj v budúcnosti. Pripustil, že by sa im jeho návrhy „na začiatku nemuseli páčiť“. Zároveň však tvrdil, že jeho plán je pre nich „v skutočnosti veľmi pozitívny“.

Washington obmedzil pomoc stovky miliónov dolárov a zastavil financovanie agentúry OSN, ktorá podporuje palestínskych utečencov. Trumpovo rozhodnutie presunúť veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema tiež vyvolalo hnev Palestínskej samosprávy, ktorá následne prerušila všetku komunikáciu s USA.

Pompeo pripustil pochybnosti o Trumpovom „riešení storočia“ pre Blízky východ
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne pripustil pochybnosti o mierovom pláne USA pre Blízky východ. Mnohí sa však domnievajú, že môže zlyhať. Palestína už odmietla „dohodu storočia“ a získala si za to skepsu zo strany... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič