Zahraniční Slováci sa sťažujú na hlasovacie lístky
27 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Niektorým Slovákom žijúcim v zahraniční neprišli hlasovacie lístky potrebné vo februárových parlamentných voľbách. Bez nich si nemôžu uplatniť právo voliť „na diaľku“. 


Redakcii Nového času sa ozvali viacerí, že im prišli neúplné hlasovacie lístky, resp.  vôbec neprišli. „Ministerstvo dalo povinnosť hárky odoslať až 25. 1.,čím ľuďom, ktorí žijú na inom svetadiely ako ja, odoberajú právo danej voľby, keďže doručenie pošty do Ázie, USA či Afriky môže trvať aj štyri a viac týždňov,“ hnevá sa Jerguš, ktorý pracuje ako učiteľ vo Vietname.


Mimo domoviny žijú státisíce Slovákov, spravidla šli do cudziny za prácou. Najviac z nich chce podľa portálu cas.sk voliť z Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska či zo susedného Česka. O hlasovací lístok museli požiadať do 10. januára. Tento rok tak urobilo rekordných vyše 55-tisíc občanov.


Faktom je, že obálka s vyplneným hárkom musí na Slovensko prísť najneskôr deň pred konaním volieb (29. februára). Rezort vnútra odporúča každému, kto má podobný problém, aby kontaktoval príslušnú obec, od ktorej lístky dostal. Obratom by mu mali byť zaslané nové. „Odporúčame, aby mail, ktorým občan požiada obec o nové hlasovacie lístky, zaslal pre informáciu v kópii aj na adresu [email protected],“ uvádza vo svojom stanovisku rezort vnútra. Doteraz eviduje len 4 oznámenia o chybných zásielkach.


Prečo boj proti oligarchii nemá význam bez boja proti kapitalizmu
Už to nie je téma len pre radikálnych mysliteľov, politických čudákov a dezorientovaných nostalgikov – ako sa o tom pohŕdavo vyjadrujú médiá hlavného prúdu. O tom, že kapitalizmus zlyháva, píšu veľké svetové denníky od Financial Times po Le Monde a... Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | Eduard Chmelár