Z národného múzea zmizol vzácny poklad
27 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Slovenské národné múzeum prišlo o vzácne predmety zo svojich zbierok. Údajne sa stratili mince za viac než milión eur. Polícia prípad vyšetruje. Správupriniesol portál denníka Pravda.


Policajný hovorca Michal Szeiff z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave potvrdil, že vyšetrovateľ sa vecou zaoberá. „Vzhľadom na to, že prípad vyšetruje polícia, nebudeme sa zatiaľ vyjadrovať k otázkam tohto prípadu. Počkáme si na záver vyšetrovateľa a následne poskytneme stanovisko aj pre médiá,“ potvrdil pre Pravdu hovorca ministerstva kultúry Pavol Čorba. Nešpecifikoval, aké zbierkové predmety a za akých okolností sa stratili.


Mlčí aj Slovenské národné múzeum, ktoré patrí do pôsobnosti ministerstva kultúry. To straty zbierkových predmetov eviduje.


Odborník na mince a člen Slovenskej numizmatickej spoločnosti Jozef Morávek vysvetlil, že hodnota mincí závisí od viacerých ukazovateľov - či ide o zlato, striebro alebo to boli nejaké unikátne kusy či celistvá zbierka. „Miliónovú hodnotu môže mať dvadsať mincí, ale aj dvesto, je to veľmi rôzne. Aj každé múzeum v každom štáte si hodnotu určuje samo a trochu inak. Záleží na tom, čo presne vlastne zmizlo. Ak ale išlo o celú zbierku, tá sa väčšinou len tak nestratí. Takéto krádeže bývajú väčšinou organizované, ľudovo povedané na objednávku. Ukradnúť mincu z múzea nie je také jednoduché.“


VIDEO: Muž prežil útok tigra tak, že hral mŕtveho
Ľudia z celého sveta sú ohromení zo zaujímavého úniku jedného človeka z indického štátu Maháráštra, keď sa stretol tvárou v tvár s dospelým tigrom, ktorý terorizoval jeho dedinu v západnej Indii. Informoval o tom portál RT. Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | Marek Molnár