Progresívna zmena v podaní "Lunter & syn"
27 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Lunter sa zbavuje zodpovednosti a hádže ju na plecia starostom a primátorom v kraji. Tí sa cez víkend zapotili, ale za dva dni dokázali vrátiť autobusovú dopravu na prospech svojim občanom. Celú situáciu však spôsobil Lunter, ktorý vo svojej funkcii zlyhal.


Lunterovou zodpovednosťou predsedu samosprávneho kraja je zabezpečiť v kraji dopravnú obslužnosť. Nemôže sa vyhovárať na štát, na samosprávy ani na súdy. Musí ju zabezpeciť! A je v tomto pripade jedno s kým. Nemôže teda obviňovať SAD Zvolen. Mohol si vybrať iného dopravcu. Neurobil tak.

Lunterovi sa podarilo súdom zrušiť zmluvu so SAD Zvolen. Nastala tak situácia v ktorej nemôže zabezpečiť dopravu v kraji. Nemá zmluvu na zabezpečenie dopravy a nemá ani len vypísanú súťaž. Lunter sa dva roky odmieta dohodnúť so SAD Zvolen. Prepravca sa však dokázal dohodnúť so 400 starostami a primátormi v kraji za necelé dva dni a doprava začala opäť fungovať. Avšak iba dočasne.

Peniazmi na dopravu v kraji disponuje Lunter. Štát totiž každý mesiac posiela samosprávnym krajom platby na zabezpečenie dopravnej obslužnosti v krajoch. Povinnosťou Luntera je teda zabezpečiť dopravu v kraji. Nesplnil si túto povinnosť a teraz hádže vinu na vládu a obracia sa na súdy, aby ním spôsobenú situáciu vyriešili. Zakrýva tak iba meiálne svoju vlastnú neschopnosť.

Progresívna zmena v podaní Luntera, ktorý sa javí ako totálne neschopný politik, ale ktorý získal mandát vďaka tomu, že sa postavil Kotlebovi, akosi zlyháva. Noví politici totiž netušia, že získaný mandát ich zaväzuje pracovať pre občanov a nie bojovať s nimi.

Lunter to však nezvládol a navyše odovzdal všetky kompetencie predsedu svojmu synovi, ktorého si vybral za podpredsedu. Rodinka Lunterovcov sa tak chopila moci, ale zodpovednosť za svoje zlyhanie teraz odmietajú.