Navigačný systém Galileo prispieva k záchrane viac ako 2000 životov ročne
27 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Okrem poskytovania globálnych navigačných služieb, Galileo, európsky civilný satelitný systém určovania polohy a navigácie navrhnutý ESA, prispieva k záchrane viac ako 2000 životov ročne zasielaním SOS správ záchranným službám. Podľa tlačovej správy ESA môže navigačný systém teraz odpovedať na správy SOS a zaistiť tak ľuďom v nebezpečenstve pomoc.

Galileo je jedným zo štyroch globálnych satelitných navigačných systémov spolu s GPS, GLONASS a BeiDou. Hlavnou funkciou týchto systémov je určovanie polohy. Aby to bolo možné dosiahnuť, satelity vysielajú signál s presným časom a zariadenie na Zemi vypočíta na základe signálov z niekoľkých satelitov na obežnej dráhe svoju polohu s presnosťou zvyčajne niekoľko metrov.

Tieto globálne navigačné systémy vykonávajú aj iné dôležité, aj keď nie dobre známe funkcie. Napríklad pomáhajú synchronizovať čas na veľké vzdialenosti a monitorujú tiesňové signály zo vzdialených lodí, lietadiel alebo jednotlivcov.

Očakáva sa, že čas doručenia SOS správy - potvrdenie prijatia alarmu po počiatočnej aktivácii núdzového stavu ( vo väčšine prípadov to bude maják )- bude niekoľko minút, avšak maximálne pol hodina. Závisí to od času potrebného na zistenie a výpočet miesta, z ktorého poplach prišiel.

Okrem prvých dvoch satelitov má všetkých ostatných 24 satelitov Galileo na obežnej dráhe zabudovanú pátraciu a záchrannú jednotku Cospas-Sarsat s hmotnosťou 8 kg, ktorá spotrebúva iba 3% energie na palube. Ich vysielač a prijímač sú umiestnené vedľa hlavnej navigačnej antény. Po prijatí núdzovej správy systém Cospas-Sarsat pomocou Dopplerovho efektu a počítania oneskorenia signálu za niekoľko minút určí umiestnenie signálu z núdzového majáka. Potom pošle tieto informácie na pozemné stanice MEOLUT, ktoré ich následne odošlú miestnym orgánom zodpovedným za pátracie a záchranné činnosti.

ESA tvrdí, že systém znižuje čas zásahu a umožňuje záchranárom doraziť na miesto s maximálnou presnosťou.

Satelitný navigačný systém Galileo je po šesťdňovom výpadku opäť funkčný
Európsky satelitný navigačný systém Galileo, ktorý je rivalom americkej siete GPS, je po šesťdňovom výpadku opäť funkčný. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Európskej agentúry pre globálne navigačné... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | TASR