MIMORIADNE: Rusko zadržalo japonského občana pre podozrenie zo špionáže
27 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Japonskí občan bol zadržaný vo Vladivostoku po tom, čo sa snažili získať tajné vojenské materiály. Informuje o tom spravodajský portál RT.


Podozrivý špión bol v sobotu zatknutý pri pokuse získať tajné informácie o vojenských aktivitách, ktoré má Rusko na Ďalekom východe. Japonský štátny príslušník, ktorý bol v Rusku na základe novinárskeho víza, dostal pokyn opustiť krajinu do 72 hodín. V nedeľu sa zbalil a odišiel.

"Japonským diplomatom akreditovaným v Rusku bola vydaná protestná nóta, v ktorej sa uvádza, že takéto činnosti nie sú prijateľné," uviedlo ruské ministerstvo.

Správa prichádza uprostred prebiehajúceho špionážneho škandálu, do ktorého sa zapojil iný japonský občan, ktorý bol zatknutý za údajné odovzdanie majetkových informácií japonského telefónneho operátora.

48-ročný Yutaka Araki je podozrivý zo zneužitia svojho postavenia v SoftBank, v bývalej spoločnosti v ktorej robil, aby získal obchodné tajomstvo. K údajnej krádeži došlo vo februári minulého roka, uviedla japonská polícia.

SoftBank uviedla, že ukradnuté materiály boli príručky „s nízkou dôvernosťou“ pre komunikačné zariadenia a ospravedlnili sa za incident. Podozrivý bol prepustený v polovici decembra.

Ruské veľvyslanectvo v Japonsku vyjadrilo poľutovanie nad týmto incidentom.

V Rusku vyvíjajú dve vakcíny proti novému koronavírusu
Ruské Štátne výskumné stredisko virológie a biotechnológií Vektor vyvíja proti novému koronavírusu dve vakcíny, ktoré by mali začať byť testované v júni. S odvolaním sa na správu zverejnenú v časopise sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied (RAN)... Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | TASR