Dubaj predstavuje „krypto údolie“ v bezcolnej zóne
27 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Dubajský vládny úrad oznámil, že v pásme krajiny, kde nie je daň z príjmu fyzických ani právnických osôb, začína s tzv. krypto údolím. Dubaj s pomocou svojich partnerov zo švajčiarskeho krypto údolia ponúkne množstvo služieb, ako sú inkubátory pre začínajúce podniky, zariadenia na coworking, blockchain školenia, vzdelávanie, podujatia, mentorstvo a financovanie.

DMCC (Dubai Multi Commodities Center), vládny subjekt z Dubaja, na konferencii Davos 2020 oznámil, že vo svojej "free" zóne, v centre poprednej obchodnej oblasti mesta, otvára krypto údolie. DMCC vysvetlil, že je „Navrhnutý tak, aby podporoval rast, spoluprácu a integritu v rámci globálnej ekonomiky blockchainu“. DMCC ďalej tvrdí, že: "DMCC Crypto Valley ponúkne celý rad služieb vrátane inkubátoru pre začínajúce podniky, zariadenia na spoluprácu, inováci,.služby pre firemných klientov, vzdelávanie v oblasti blockchainu a podnikania, podujatia, mentorstvo a financovanie", píše asiatimes.com

Očakáva sa, že nové krypto údolie sa stane najväčším ekosystémom na svete pre kryptografickú technológiu a technológiu blockchainu, informoval iNVEZZ.

Výkonný predseda a generálny riaditeľ Ahmed Bin Sulayem vysvetlil: „Zavedeím krypto údolia v DMCC sa zlepší dynamické podnikateľské prostredie mesta a zároveň sa podporí  širšia stratégia vlády SAE s cieľom prilákať inovátorov, podnikateľov a priekopníkov, ktorí budú formovať budúcu ekonomiku."

Cieľom DMCC, ktorá bola založená v roku 2002, je posilniť obchodné toky komodít v krajine. Toto "slobodné" pásmo ponúka celý rad výhod vrátane 0% dane z príjmu fyzických a právnických osôb. Členovia si môžu tiež bez obmedzenia vyplatiť všetky zisky späť do ich domovských krajín. V októbri 2019 získal DMCC už piaty rok po sebe cenu časopisu Financial Times Fdi „Globálna slobodná zóna roka“. V súťaži v roku 2019 bolo nominovaných celkom 85 globálnych "slobodných" zón.

DMCC sa nachádza v srdci Dubaja a je domovom viac ako 100 000 ľudí a 17 000 členských spoločností zastupujúcich viac ako 170 krajín a 20 obchodných sektorov. Nachádzajú sa tu všetky druhy spoločností od startupov až po nadnárodné spoločnosti. Každý mesiac sa k DMCC pripojí ďalších 170 spoločností, z ktorých 95% je v Dubaj nových, uvádzajú lokálne zdroje.

Pri zavádzaní krypto údolí spoločnosť DMCC spolupracuje so švajčiarskou investičnou spoločnosťou Crypto Valley Venture Capital (CV VC) a jej dcérskou spoločnosťou CV Labs s cieľom vypracovať „komplexnú stratégiu DMCC Blockchain Strategy, ktorá je v súlade so stratégiou Blockchain 2021 Emirates, a podporuje stratégiu Dubai Blockchain Strategy. Túto stratégiu založila Jeho Výsosť Šejk Hamdán bin Mohammed bin Rašid Al Maktoum, korunný princ Dubaja a predseda Dubajskej výkonnej rady.“ Dohoda medzi spoločnosťami bola podpísaná na svetovom ekonomickom fóre v Davose.

"Sme nadšení, že sa môžeme presťahovať do regiónu MENA [Stredný východ a severná Afrika] s DMCC ako silným miestnym partnerom," poznamenal zakladateľ CV VC a CV Labs, Ralf Glabischnig a dodal: „Tešíme sa, že budeme môcť priniesť nášho silného partner z krypto odvetvia do Dubaja a pridať sa tak k ostatným spoločnostiam, ako napríklad Coreledger, Inacta, Lykke a Tezos, ktoré už pôsobia v regióne MENA.

Zavedením vlastného krypto údolia sa Dubaj pripojí k štátom ako Švajčiarsko a Filipíny, ktoré už založili vlastné krypto údolia. Crypto Valley na Filipínach čoskoro získa svoje vlastné letisko.