Európska únia podpísala svoj rozvod s Britániou
25 | 01 | 2020 I Peter Paľonder

Ursula Von der Leyen a Charles Michel v piatok podľa Süddeutsche Zeitung podpísali dohodu o brexite za Európsku úniu.


Po víťazstve konzervatívcov vo voľbách vo Veľkej Británii poslanecká snemovňa v druhom čítaní schválila dohodu o odchode z EÚ veľkou väčšinou. Premiér Boris Johnson môže teraz, ako sľúbil, „rozviesť“  Britániu s Európskou úniou ku 31. januáru 2020. Navyše, nechce ani predĺžiť prechodné obdobie po skončení roka 2020.


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen na Twitteri píše: „Charles Michel a ja sme práve podpísali dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, čím sme uvoľnili cestu na jej ratifikáciu Európskym parlamentom.“ Teraz musí zákon podpísať aj britský premiér Boris Johnson. Európsky parlament by mal zmluvu ratifikovať 29. januára.


Zákon pre dohodu o Brexite schválila už aj Britská kráľovná Alžbeta II. To znamená, že zmluva o odchode z EÚ môže vo Veľkej Británii teraz vstúpiť do platnosti. Po dolnej komore zákon schválila v stredu aj horná komora britského parlamentu.


Snemovňa reprezentantov predtým zamietla niekoľko návrhov o vystúpení. Viac ako tri roky trvajúce „rozvodové konanie“ je teda na konci. Jeho dopady na krajiny aj jednotlivcov môžu byť však ešte dlhé roky komplikované.


Nemecko: Merkelová suhlasí s Tureckou utečeneckou iniciatívou v Sýrii
Nemecká kancelárka oznámila zámer vlády poskytnúť finančné prostriedky na „túto humanitárnu akciu“. Vedúci predstaviteľ Turecka navrhol vybudovať prístrešky pre utečencov vysídlených bojom v sýrskej provincii Idlib. Informuje... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Dominik Simon