Švédska polícia hľadá viac „diverzity“ na boj proti trestnej činnosti súvisiacej s migrantmi - žiadatelia s cudzím pôvodom však majú problém prejsť skúškami
24 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Švédska iniciatíva zameraná na nábor diverznejsích policajných kadetov narazila na zátaras, po tom, čo polovica všetkých žiadateľov so zahraničným pôvodom zlyhala pri prijímacích skúškach, informovali miestne médiá. Informuje RT.


Štokholm nariadil polícii, aby zvýšila počet žien a menšín v rámci svojich radov s cieľom „posilniť kompetencie a zvýšiť zastúpenie“, pretože orgány činné v trestnom konaní sa snažia riešiť rastúcu kriminalitu migrantov.

Policajný komisár Max Lutterman vysvetlil švédskemu rozhlasu, že švédski policajti musia mať lepšie zručnosti v oblasti „jazykových a kultúrnych schopností“, ktoré by podľa jeho názoru mali mať pracovníci zo zahraničia.

Gangy vo Švédsku útočia, mladý muž bol zastrelený pred pizzeriou (VIDEO)
Oblasť okolo pizzérie bola z veľkej časti uzavretá. K incidentu došlo v prisťahovaleckej štvrti Biskopsgården v severozápadnom Göteborgu. Informujú nemecké euronews. Čítať ďalej
31 | 12 | 2019 | Dominik Simon


Náborový plán však nebol úspešný. Odhaduje sa, že dvadsaťpäť percent tých, ktorí sa prihlásili na políciu minulý rok na jeseň, malo zahraničné zázemie, ale viac ako polovica z nich údajne neprešla testami spôsobilosti. Úradníci uviedli, že prípadní policajti pri jazykových testoch a iných kritériách potrebných na vstup do služby, moc dobre neobstáli. Iba desať percent z tých, ktorí sa pripojili k polícii vlani na jeseň, boli prisťahovalci a niečo vyše dvoch percent boli ženy so zahraničným pôvodom. Policajní úradníci pripustili, že táto iniciatíva doteraz nepriniesla výrazné výsledky.

Švédsko sa snaží bojovať proti násiliu gangov - väčšina z toho súvisí s migrantskou populáciou v krajine. Vládne štatistiky zverejnené v januári ukázali, že v roku 2019 došlo k šesťdesiatpercentnému nárastu výbuchov bômb. Vlna výstrelov a násilia za posledných niekoľko rokov vyvolala verejné pobúrenie a prinútila vládu, aby prisľúbila viac zdrojov na boj proti zločinu.