Migranti sa popasovali s mexickou pohraničnou strážou (VIDEO)

Migranti mieriaci zo strednej Ameriky do Spojených štátov sa vo štvrtok na hraniciach Guatemaly a Mexika popasovali s mexickou pohraničnou strážou. Na záberoch je vidieť, ako sa davy migrantov stretávajú s pohraničníkmi, ktorí sa chránia štítmi. Medzi pútnikmi je mnoho žien a detí. Niektorí migranti boli zadržaní, uviedla agentúra Reuters.




Napätie na hranici Guatemaly a Mexika eskalovalo po tom, čo jeden z migrantov skolaboval na prudkom slnku. Skupina patrí ku karavane migrantov, ako sa označujú ľudia, ktorí mnohokrát aj s celými rodinami utekajú pred chudobou a kriminalitou organizovaných gangov z Hondurasu, Salvadoru či Guatemaly.

Združujú sa do väčších skupín preto, že im tak na ceste hrozí menšie nebezpečenstvo. Táto karavana číta vyše 3000 ľudí. Mexiko avizovalo, že ich nepustí na svoje územie.

Súčasný príliv migrantov je najsilnejší od doby, čo mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador a zástupcovia niekoľkých ďalších stredoamerických krajín uzavreli s americkým prezidentom Donaldom Trumpom dohodu o obmedzení tlaku na južnej hranici USA.

Šéf Bieleho domu pohrozil, že ak počet ľudí dorážajúcich na americkú hranicu znovu vzrastie, uvalí na stredoamerické krajiny sankcie.

Mexické úrady zabránili viac ako 2000 migrantom vstúpiť do krajiny
Mexické úrady uzavreli v sobotu hraničný vstupný bod v južnom Mexiku po tom ako sa tisíce stredoamerických migrantov pokúsili prejesť cez most ponad riekou Suchiate, ktorá tvorí hranicu medzi Mexikom a Guatemalou, informovala agentúra... Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR