Utečencov prevážali v chladiarenských vozoch aj na člnoch. Vo Francúzsku a Holandsku zadržali 23 pašerákov ľudí
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Celkom 23 ľudí podozrivých z pašovania migrantov do Británie zadržali v stredu policajti vo Francúzsku a Holandsku. Informovala o tom agentúra Európskej únie pre justičnú spoluprácu Eurojust. Skupina osôb je podozrivá, že zorganizovala nelegálne cesty zhruba 10 tisíc Kurdov do Spojeného kráľovstva. Používala k tomu chladiarenské vozy aj nafukovacie člny. Informuje iRozhlas.


"Pri spoločnej akcii francúzskych a holandských úradov koordinovanej Eurojustom bolo zadržaných 23 osôb podozrivých z pašovania migrantov vo veľkom rozsahu," uviedla vo vyhlásení agentúra EÚ. Devätnásť osôb zadržali policajti vo Francúzsku, štyri v okolí Haagu. Policajti prehľadali pri razii tiež päť nehnuteľností.

Cestu cez Lamanšský prieliv pašeráci zariaďovali migrantom, na ktorých narazili na cestných odpočívadlách medzi francúzskymi mestami Poitiers a Le Mans. Za svoje služby získali podľa Eurojustu asi 70 miliónov eur. "Cena za cestu do Spojeného kráľovstva, ktorú si sieť pašerákov účtovala, dosahovala aj 7000 eur na osobu," uviedla uníjná agentúra.

Počet pokusov, pri ktorých sa migranti snažia dostať z kontinentálnej Európy do Británie cez Lamanšský prieliv, rastie od konca roku 2018. Už pred tým sa ale pokúšali migranti dostať na Britské ostrovy napríklad na kamiónoch, ktoré vo Francúzsku čakali na prejazd tunelom pod prielivom.

Francúzske úrady v stredu oznámili, že zadržali počas dvoch akcií 24 migrantov, ktorí sa vydali na vody Lamanšského prielivu. Táto cesta je pritom vzhľadom k rušnej lodnej doprave aj nevypočítateľnému zimnému počasiu značne nebezpečná. Od 1. januára francúzska pobrežná stráž zadržala už 77 migrantov na ceste do Británie. V roku 2019 ich Francúzi či Briti zadržali celkom 2758, teda štyrikrát viac ako v roku predchádzajúcom. Štyroch migrantov našli na francúzskych plážach vlani mŕtvych.

Británia: Migranti sa v Lamanšskom prielive pokúsili uniesť nákladnú loď
21 | 12 | 2018 | TASR