Spoločnosť Boeing opäť spúšťa výrobu modelu 737-MAX, ktorý má ešte stále zákaz lietať
23 | 01 | 2020 I Peter Paľonder

Podľa agentúry Reuters, plánuje americký letecký výrobca Boeing do polovice tohto roka obnoviť výrobu modelu 737 MAX, ktorý má v súčasnosti ešte stále platný letový zákaz.


„Niekoľko mesiacov pred zrušením letového zákazu by sa mala výroba pomaly a kontinuálne zvyšovať“, uviedol v stredu novinárom riaditeľ spoločnosti Boeing, Dave Calhoun. Model sa od decembra nevyrába kvôli letovému zákazu. Boeing predpokladá, že zodpovedný dozorný orgán FAA dá zelenú a povolenie spustenia ďalšej výroby lietadiel 737-MAX v polovici roka. Tento model Boeingu bol stiahnutý z letovej prevádzky od marca 2019 po tom, čo za päť mesiacov po dvoch haváriách v Indonézii a Etiópii zahynulo 346 ľudí. Podľa analytikov zaznamenala spoločnosť kvôli zákazu letov stratu približne jednej miliardy dolárov mesačne.


Americká ratingová agentúra Fitch v stredu znížila hodnotenie pre Boeing na „negatívny“. Z doterajšieho hodnotenia „A“ znížila rating dlhodobého ratingu na „A-“ a tento krok vysvetlila zvýšeným rizikom v dôsledku ťažkostí s lietadlom typu 737 MAX. V dohľadnej budúcnosti hrozí ďalší pokles.


Nemecko: Razie v Mitsubishi v rámci vyšetrovania emisných podvodov
Prokurátori majú podozrenie na podvod pri testoch na dvoch typoch dieselových motorov. Vyšetrovanie by urobilo z Mitsubishi najnovšieho výrobcu v prebiehajúcom súbore škandálov v podvádzaní emisií. Informuje DW. Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon