Obnovenie ISIS je možné, ak USA opustia Irak
23 | 01 | 2020 I Mário Martinka
ISIS je oslabený, ale ak USA opustia Irak oživenie je možné, vyhlásil v stredu generálmajor USA Alexus Grynkewich, veliteľ medzinárodnej koalície v Iraku a Sýrii.

Skupina „určite zostane hrozbou,“ povedal. „Majú potenciál sa opätovne rozšíriť, ak na nich prestaneme vyvíjať tlak.“ Generál takisto povedal, že nevidí možnosť okamžitého návratu ISIS. "Čím viac času na nich  nevyvíjame nátlak, tým viac bude táto hrozba rásť."

Na tlačovej konferencii v Pentagone uviedol, že štrukturálna slabina ISIS sa prejavuje tým, že nevyužili demonštrácie v Iraku, ktoré od októbra požadujú politické reformy. Viac ako 460 demonštrantov bolo zabitých a demonštranti sa hnevajú, že za násilie bolo obvinených len niekoľko irackých bezpečnostných pracovníkov, píše alarabiya.net

Medzinárodná koalícia v posledných mesiacoch hodnotila postavenie extrémistickej skupiny, ktorej sa „kalifát“ kedysi tiahol od území v Iraku a zahŕňal aj časti Sýrie. Po rokoch bojov s koaličnými silami sa "kalifát" podarilo rozložiť minulý rok v marci. ISIS sa stiahol do podzemia a vrátil sa k dobre natrénovanej partizánskej taktike s pomocou ktorej stále spôsobuje škody.

Koalícia chcela zistiť, či skupina „vykonáva nejaké taktické vyčkávanie, čaká na príležitosť, ktorú môžu využiť, alebo sú skutočne v koncoch a nemajú dostatok schopností a kapacít“ Povedal Grynkewich. Uviedol, že iracké protesty pomohli koalícii vyhodnotiť situáciu tak, „že ISIS má vlastne nedostatok kapacít...“.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa tento mesiac ukázalo na irackej pôde. USA zabili najvyššieho iránskeho generála Qassem Soleimaniho v Bagdade a Teherán ako odvetu, zaútočil na irackú základňu, kde boli ubytovaní americkí vojaci, z ktorých niektorí boli po útoku zranení. Nahnevaný z amerického útoku iracký parlament hlasoval 5. januára, za stiahnutie všetkých zahraničných jednotiek, vrátane asi 5 200 amerických vojakov.

Koaličné jednotky od tej doby obmedzili svoje operácie v Iraku, aj keď spolupráca s irackou armádou pokračuje diskrétne, podľa niekoľkých amerických vojenských zdrojov. Americký prezident Donald Trump a jeho iracký kolega Barham Saleh sa v stredu v Davose vo Švajčiarsku dohodli na potrebe pokračovania vojenskej prítomnosti USA v krajine.

Grynkewich dodal na záver, že: „Je to skutočne na debatu medzi oboma vládami či sa vrátime k úplnému obnoveniu tohto partnerstva. Určite o to majú záujem, rovnako ako my“.

ISIS považuje americkú vraždu iránskeho generála Soleimaniho za „božský zásah“, ktorý im pomôže znova povstať
Teroristi islamského štátu sa radovali zo smrti iránskeho generála Qassema Soleimaniho pod réžiou svojich amerických „spojencov“, podľa týždenníka, ktorý je členom skupiny, ktorá kedysi ovládala väčšinu Sýrie a Iraku. Informuje portál RT.... Čítať ďalej
11 | 01 | 2020 | Dominik Simon