Licencia na zabíjanie (Vladimír Prochvatilov)
23 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Britskí špióni a ich agenti už môžu zabíjať v službe bez obáv zo stíhania.


Tribunál Najvyššieho súdu pre špeciálne služby Veľkej Británie uznal právoplatnosť tajnej smernice britskej vlády. Znamená to vlastne „licenciu na zabíjanie“.


Šéf kontrarozviedky MI5 Sir Andrew Parker podľa denníka Daily Mail rezignuje v apríli 2020. Ako niekdajší vedúci oddelenia pre boj proti medzinárodnému terorizmu nedokázal vystopovať Mohammada Sidiqua Khana. Organizátora bombových útokov na londýnske metro 7. júla 2005. Spolu s tromi komplicmi vtedy Khan zabil vďaka výbušninám v batohoch 52 ľudí. Stovky ďalších bolo zranených. Bol to najväčší teroristický útok v histórii Veľkej Británie.


Sira Andrewa a ním riadenú kontrarozviedku MI5 obzvlášť nemajú radi v Írsku. V roku 2019 írsky Village Magazine uverejnil vyše dvadsať článkov. Zaoberali sa nezákonnými činnosťami MI5 voči obyvateľom Severného Írska. Najmä pokiaľ ide o sexuálne zneužívanie detí a zapojenie princa Andrewa a lorda Grevilla Jennera do týchto zločinov. Magazín pokračuje vo svojom pátraní a vyzýva, aby MI5 odhalil všetky prípady zneužívania írskych detí.


Osobitné miesto v týchto vyšetrovaniach zaujíma vražda jedného z vodcov katolíckej komunity v Severnom Írsku. Právnika Patricka Finucana. Ten bol 12. februára 1989 zastrelený vo svojom vlastnom dome v Belfaste pred očami manželky a detí. Finucane obhajoval členov Írskej republikánskej armády (IRA) na súde.


V dôsledku dvoch verejných vyšetrovaní týkajúcich sa vraždy Finucana sa dospelo k záveru, že zapojená bola i MI5. The Guardian s odvolaním sa na dokument BBC uviedol, že MI5 zhabala a zničila súbory vyšetrovateľa Petra Coryho. Ten bol poverený v roku 2002 vládami Veľkej Británie a Írska preskúmaním vrážd v Severnom Írsku. Agenti MI5 ale prišli do jeho kancelárie a odstránili pevné disky počítača, ktoré boli vymazané.


Je čas prestať sa klamať. Nie sme spojencom, ale vazalom USA (Eduard Chmelár)
O súčasnej bezpečnostnej kríze, ktorú vyvolala vražda iránskeho generála Gásema Solejmáního, sa už toho popísalo veľa, nikto však našim občanom dostatočne jasne a pravdivo nevysvetlil, aké sú dôsledky tohto zločinu. Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Eduard Chmelár

Príkaz na zabitie Patricka Finucana vydala podľa médií samotná vtedajšia premiérka Margaret Thatcherová. Village Magazine požaduje, aby Boris Johnson nariadil nestranné súdne vyšetrovanie. Aby bolo jasné, či Thatcherová skutočne dala generálnemu riaditeľa MI5, vtedy Sirovi Patrickovi Walkerovi, zelenú na vraždu Patricka Finucana.


V decembri 2012 potom britský premiér David Cameron nechal vypracovať správu, ktorá potvrdila tajné dohody britských spravodajských služieb s teroristami z Asociácie obrany Ulsteru. Čo malo za následok vraždu právnika.


V decembri 2019 tak Najvyšší súd v skutočnosti oslobodil úradníkov a agentov MI5 zapojených do organizácie tejto vraždy. Tribunál pre vyšetrovanie právomocí väčšinou hlasov schválil činnosť bezpečnostných služieb. „Najvyšší súd rozhodol, že britskí špióni a ich agenti môžu zabíjať bez strachu zo stíhania. Ak presvedčia políciu a prokurátorov, že to bolo vo verejnom záujme," píše The Telegraph.


V skutočnosti tribunál Najvyššieho súdu pre špeciálne služby uznal tajnú smernicu britskej vlády. V podstate „licenciu na zabíjanie“. Jej existenciu oficiálne priznala i bývalá predsedníčka vlády Theresa Mayová.


Sudcovia rozhodli, že tajná služba nevlastnila a nikdy nemala imunitu proti trestnému stíhaniu za vraždu a iné závažné trestné činy. A ak by boli spáchané, mali by byť potrestaní zákonom. Zároveň im ale priznali právo dovolávať sa skutočnosti, že ich konanie bolo odôvodnené záujmami spoločnosti. A požiadať o zrušenie stíhania. Takéto rozhodnutie bolo prijaté tromi hlasmi proti dvom. Dvaja sudcovia boli presvedčení, že MI5 nie je oprávnená umožniť svojim zástupcom zúčastňovať sa na trestných činoch.


Merkelová dôveruje Putinovi (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Organizácie pre ľudské práva sa obrátili na súd s podnetom, že je to v rozpore nielen s britskými zákonmi, ale aj s Európskym dohovorom o ľudských právach. Že jeho rozhodnutie vlastne umožňuje agentom MI5 páchať trestné činy. Najvyšší súd však ich návrhy zamietol.


Známy britský právnik, bývalý člen vedenia Londýnskej univerzity, profesor Graham B. Zoellick povedal The Telegraph: „Uvoľnenie rúk MI5 k legitímnemu výkonu takejto činnosti, o ktorej skutočnej podstate nemáme ani poňatia, vytvára neistotu a možnosť zneužitia".


Vražda Patricka Finucana nie je jediným prípadom, keď predstavitelia britských orgánov beztrestne strieľali občanov Ulsteru. Dňa 11. novembra 1982 špeciálne jednotky Kráľovskej polície Ulster napadli troch neozbrojených mužov v aute na ulici severoírskeho mesta Lergen. Vystrelili 109 striel na neozbrojených mužov. Na mieste boli zabití vodiči Gervaise McCurr a dvaja cestujúci, Eugene Tuman a Sean Burne. V novembri a decembri 1982 došlo k dvom ďalším smrteľným prípadom. Opäť v podaní Kráľovskej ulsterskej polície v Armagh. Dňa 24. novembra 1982 bol zabitý Michael Tai a Martin McOally bol vážne zranený. Následne 12. decembra 1982 boli zabití Peter Gru a Roderick Carrol. Obete pritom neboli ozbrojené.



V žiadnom z týchto prípadov nebol nikto stíhaní.

Oznámenie o nadchádzajúcej rezignácii Andrewa Parkera robí napriek tomu The Telegraph „starosti“. Pýta sa, aká úspešná bude britská kontrarozviedka bez neho. A ako sa vyrovná s rastúcimi hrozbami, ktoré predstavujú „islamskí extrémisti, Rusko a Čína".


V skutočnosti, ak Parker v niečom ozaj uspel, tak pri vytváraní zlého obrazu Ruska. V máji 2018 oznámil, že Rusko sa snaží oslabiť európske demokracie „škodlivými činmi“. Odsúdil Rusko za „bezohľadné“ otrávenie Skripaľa. Tvrdil, že Kremeľ robí „cielené, cieľavedomé a škodlivé aktivity zamerané na podkopanie slobodnej, otvorenej a demokratickej spoločnosti".


Vzhľadom na to, že Parker nezabránil teroristickým útokom islamistov a pomáhal kryť akty sexuálneho násilia a zneužívania detí, tieto vyjadrenia pôsobia ako neslýchané pokrytectvo.


S britskou morálkou už ale dlhší čas nie je čosi v poriadku.


Rusko sa zjednocuje (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD