All Nippon Airways začína testovať autonómny elektrický autobus na letisku Haneda
23 | 01 | 2020 I Mário Martinka
All Nippon Airways (ANA), japonské päť hviezdičkové aerolínie, v spolupráci so spoločnosťou SoftBank Corp. dcérskou spoločnosťou SB Drive Corp., Advanced Smart Mobility a BYD, spoločne začali testovať autonómny elektrický autobus na použitie  na medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu. Skúšky sa začali 22. januára a budú trvať do konca tohto mesiaca. Vozidlo, ktoré vyrobila čínska spoločnosť BYD Co., je najnovším príkladom využívania najnovších technológií na zlepšenie pohodlia cestujúcich.

Internetový portál inceptivemind.com ďalej píše, že autobus bude prepravovať cestujúcich a personál pracujúci na tokijskom letisku Haneda a umožní zjednodušené cestovanie po letisku, čím zvyšuje pohodlie pre cestujúcich ako aj pre personál. Autonómny elektrický autobus bude schopný prepraviť 57 cestujúcich na úseku 1,9 km v oblasti letiska Haneda niekoľkokrát počas skúšobného obdobia.

12-metrový autobus s automatizáciou úrovne 3 umožňuje vodičom odvrátiť pozornosť od úloh spojených s riadením a vykonávať iné činnosti. V blízkej budúcnosti plánuje letecká spoločnosť predstaviť autonómne vozidlá úrovne 4, ktoré nevyžadujú, aby bol na palube vodič.

ANA sa zaviazala aktívne využívať najinovatívnejšie technológie na zlepšenie všetkých aspektov zážitku z cestovania... ,“ povedal Shinzo Shimizu, výkonný viceprezident ANA. „Keď bude autonómny elektrický autobus plne implementovaný, umožní nám poskytnúť pohodlnejší tranzitný zážitok pre našich cestujúcich a zároveň zlepší efektivitu našich zamestnancov letiska. Keďže udržateľnosť bola vždy jednou z priorít ANA, budeme aj naďalej hľadať príležitosti na zvýšenie ekologickosti našich výrobkov a služieb. “

ANA a SB Drive začali testovať autonómny elektrický autobus už vo februári 2018. Systém bol založený na pokročilej technológii „dispečer“, ktorá dohliada na bezpečnostné funkcie monitorovaním prekážok a potenciálnych nebezpečenstiev.

Do konca tohto roka chce ANA implementovať autonómne elektrické autobusy na medzinárodnom letisku Haneda. Týmto chce zlepšiť všetky aspekty zážitku z leteckej dopravy a súčasne znížiť uhlíkovú stopu leteckej spoločnosti.

Prvý vesmírny hotel na svete otvorí svoje brány v roku 2025
10 | 11 | 2019 | Mário Martinka