VÝSKUM: Desiatky neonkologických liekov fungujú aj na rakovinu
22 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa Nature Cancer majú schopnosť bojovať proti nádorom aj niektoré lieky na cukrovku a dokonca aj psiu artritídu. Uviedol portál Life.ru.


Článok je iba informatívnym súhrnom aktuálnych informácií v procese výskumu liečby rakoviny a nemá žiaden odporúčací charakter pre vaše zdravie.


Desiatky neonkologických liekov zabíjajú aj rakovinové bunky. Zistil to spoločný výskum Broad Institute a Dana-Farber Oncology Institute v USA. Vedci analyzovali spektrum účinku viac ako 4,5 tisíc liekov. Ukázalo sa, že takmer 50 z nich má nečakanú protirakovinovú vlastnosť. Patria medzi ne lieky na cukrovku, alkoholizmus a rôzne zápaly. Do zoznamu bol zahrnutý dokonca aj veterinárny liek pre psiu artritídu.


Podľa vedcov tieto výsledky pomôžu vytvoriť nové lieky na boj proti zhubným nádorom. Pravdepodobne sa tiež použijú niektoré lieky určené na liečbu iných chorôb, pri liečbe rakoviny. Vedci vďaka tejto práci určili nový princíp pôsobenia protirakovinových liekov.


„Väčšina existujúcich protirakovinových liekov účinkuje blokovaním proteínov. Ale my sme zistili, že zlúčeniny môžu pôsobiť prostredníctvom iných mechanizmov,“ Steven Corsello, autor štúdie.


Napríklad neobvyklým spôsobom funguje liek pre psov. Pôvodne bol vyvinutý pre ľudí. Podľa štúdie dokáže v postihnutej bunke odhaliť doteraz neznáme molekulárne zhluky. Aj liek určený na závislosť od alkoholu dokáže ničiť rakovinové bunky. Pretože v nich nachádza určité mutácie. Zistenia môžu slúžiť tiež ako biomarker na včasnú detekciu nádorov.


Čínsky vírus je ako SARS. V sobotu sa dajú do pohybu milióny ľudí, hrozí pandémia
V desaťmiliónovom čínskom meste Wu-Chan sa 12. decembra prvýkrát objavil nový vírus. Identifikovať sa ho podarilo až po novom roku. Od tej doby sa ním nakazilo už takmer 440 ľudí, deväť z nich zomrelo. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič