Vedci vyvinuli nový nástroj na predpovedanie depresie pre dospievajúcich
22 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Vedci z univerzity King's College London vyvinuli nový nástroj na predpovedanie toho, či u niektorých dospievajúcich existuje riziko na rozvoj depresie pri dosiahnutí 18 rokov. Informuje o tom spravodajský portál RT.


Vedci pozorovali viac ako 2 000 brazílskych pätnásťročných detí, pričom používali 11 faktorov, ako sú napríklad rodinné vzťahy, užívanie drog, akademický úspech alebo neúspech, ale aj pohlavie či farby pleti.

Podľa spoluautorky štúdie Dr. Valérií Mondellovej z King's College London, výskum predstavuje „prvý dôležitý krok“ pri zlepšovaní detekcie a liečby depresie.



Vedci sa pokúsili využiť viac než len tradičné metódy na diagnostikovanie duševného zdravia mladých ľudí a zhromaždili svoje údaje s výsledkami iných algoritmov. Jeden z nich je napríklad Framinghamské skóre kardiovaskulárneho rizika, ktoré hodnotí riziko infarktu.

Zistilo sa, že tento nástroj je menej účinný pri predpovedaní rizík duševného zdravia detí vo Veľkej Británii a na Novom Zélande (1 144 britských 12-ročných a 739 15-ročných z Nového Zélandu), ale to sa pripisovalo nedostatkom informácií a rôznym metodikám hodnotenia duševného zdravia, ktoré sa používajú v týchto krajinách.

Spoluautor Dr. Christian Keiling z univerzity Federal University of Rio Grande do Sul v Brazílii uviedol, že pri vývoji takýchto prediktívnych nástrojov je potrebné zohľadniť miestne rozdiely.

Podľa štatistík Národného inštitútu duševného zdravia malo asi 17,3 milióna dospelých najmenej jednu epizódu veľkej depresie.

Výskum bol publikovaný v časopise American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Vo veku 77 rokov zomrel Terry Jones, člen komediálnej skupiny Monty Python
Velšský spisovateľ, člen komediálneho tímu Monty Python a hlavne režisér Terry Jones zomrel vo veku 77 rokov, túto smutnú správu oznámil jeho agent. Informuje o tom portál The Guardian. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Marek Molnár