V bratislavskom bare sledovali novinárov aj politikov, priznal M. Kriak
22 | 01 | 2020 I TASR

Sledovacie komando Petra Tótha sa niekoľko mesiacov zameriavalo na bratislavský bar Next Apache. Okrem novinárov tam chodili aj známe osobnosti vrátane politikov. Jeden zo sledovacieho tímu Miroslav Kriak pred senátom Špecializovaného trestného súdu na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka potvrdil, že sledoval aj advokáta Daniela Lipšica, brata poslanca Petra Pčolinského Vladimíra či poslanca opozičného hnutia Sme rodina Milana Krajniaka.


Tóth zdôvodnil svoj záujem o dianie v bare podozrením, že sa v podniku môžu vyskytovať drogy, a tým, že tam chodia novinári. Prvýkrát tam išli podľa Kriaka v čase odhalenia kauzy Čistý deň, tá rezonovala v médiách v roku 2017. Pripomenul, že na verejnosti sa vtedy objavila aj komunikácia medzi poslancom parlamentu (Borisom Kollárom - pozn. TASR) a chovankyňou zariadenia.

Kriak vo výpovedi uviedol, že v prvom polroku monitorovali bar "pomerne intenzívne", v druhom "intenzita opadla". Divil sa, že bar navštevujú aj verejne známe osobnosti. "V tom bare sme jednoducho videli aj ľudí, ktorí tam nechodili pre diskusie a čítanie kníh, ale aj pre niečo iné. Opakovane sme tam zaznamenali drogy," povedal vo výpovedi. Podľa jeho slov opakovane evidovali užívanie marihuany a raz našli na záchode injekčnú striekačku.

Kriak počas svojej výpovede uviedol sedem mien novinárov, ktorých mali sledovať aj mimo tohto baru. Malo ísť o Jána Kuciaka, Moniku Tódovú, Adama Valčeka, Mareka Vagoviča, Eugena Kordu, Štefana Hríba a Daga Daniša. Dodal, že sa robilo aj tzv. cvičné sledovanie, pri ktorom sa zamerali na Martinu Ruttkayovú, ktorá mala brať od Mariana K. peniaze za články.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.