Trump znovu oživuje obchodný boj s Európou kvôli digitálnej daňi
22 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Po zabezpečení obchodného prímeria s Čínou sa teraz americký prezident obrátil na EÚ. Ak európske krajiny zavedú digitálnu daň, budú ohrozené ceny automobilov. EÚ tvrdí, že nová dohoda by mohla prísť „o niekoľko týždňov“. Informuje DW.


Americký prezident Donald Trump sa v stredu zaviazal, že splní hrozby uvalenia vysokých ciel na európske vozidlá, ak blok nebude súhlasiť s dlhodobo oneskorenou obchodnou dohodou s Washingtonom. „Obchod sa snimi robí tažšie ak s Čínou,“ povedal Trump novinárom na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom meste Davos. Americký líder uviedol, že clá, ktoré by na nemecký automobilový priemysel pôsobili obzvlášť tvrdo, by mohli dosiahnuť 25%.

„Nakoniec to bude veľmi ľahké, pretože ak sa nedokážeme dohodnúť, musíme na ich autá umiestniť 25% sadzby,“ povedal Trump spoločnosti Fox Business News. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, ktorá sa prvýkrát stretla s Trumpom v utorok, uviedla, že Brusel sa snaží zabezpečiť dohodu, aby sa predišlo stúpaniu cien automobilov. Von der Leyen pre tlačovú agentúru DPA povedala, že blok dúfa, že bude mať dohodu „v najbližších týždňoch“. Nespomenula však, aké komplexné bude riešenie.

Trump kritizuje francúzsku digitálnu daň, hrozí odvetnými opatreniami
Americký prezident Donald Trump v piatok kritizoval Francúzsko za uzákonenie tzv. digitálnej dane, ktorá sa podľa neho neférovo zameriava na americké technologické giganty ako Google, Amazon a Facebook. Naznačil pritom, že Washington môže na krok... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | SITA


Trump sa zameriava na EÚ po tom, čo v januári uzavrel obchodnú dohodu s Čínou, po rokoch obchodnej vojny, ktorá destabilizovala svetové hospodárstvo.

„ Aby som bol úprimný, chcel som počkať, kým nedokončím Čínu. Vždy som rád veľmi transparentný. Chcel som počkať, kým nedokončím Čínu. Nechcel som ísť do vyjednávaní súčasne s Čínou a Európou, “povedal spoločnosti Fox Business News. Trumpove komentáre sa objavili aj v súvislosti s podobnými hrozbami od ministra financií USA Stevena Mnuchina, ktorý povedal, že tarify by mohli prísť, ak by sa európske krajiny nevzdali svojich digitálnych daňových plánov. „Ak ľudia chcú svojvoľne uvaliť dane na naše digitálne spoločnosti, zvážime svojvoľné uvalenie daní na automobilové spoločnosti,“ povedal Mnuchin pre WEF.

Pod tlakom Washingtonu Francúzsko v stredu vyhlásilo, že pozastavuje svoje plány týkajúce sa digitálnej dane. Trumpova administratíva sa predtým vyhrážala uložením ciel až do 100% na francúzsky tovar, ako sú kabelky a víno. Spojené kráľovstvo obhájilo svoje digitálne daňové plány, ktoré by sa zamerali na americké technologické giganty, ako sú Google, Amazon a Facebook, tvrdiac, že sú „primerané“ a „dočasné“.

„Plánujeme pokračovať v našej dani z digitálnych služieb v apríli,“ uviedol britský minister financií Sajid Javid.

Obchodné vzťahy medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi sa zhoršili krátko po tom, ako sa Trump ujal funkcie pred tromi rokmi. V júli 2017 sa vytvorilo predbežný prímerie po tom, čo sa Washington a Brusel dohodli na uskutočňovaní obchodnej dohody, ale rokovania sa od tej doby zastavili v otázkach týkajúcich sa poľnohospodárstva.

Trump hrozí, že ak sa francúzska digitálna daň dotkne amerických spoločností, bude sa brániť
Americký prezident Donald Trump sľúbil, že podnikne „zásadné recipročné kroky“ proti navrhovanej francúzskej „digitálnej dani“, ak sa dotkne ktorejkoľvek americkej technologickej spoločnosti. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Marek Molnár