Talianske orgány zabavili takmer 10 ton infikovaného čínskeho bravčového mäsa
22 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Polícia v stredu zničila okolo 10 ton bravčového mäsa nakazeného africkým morom ošípaných. Taliansko zakázalo dovoz čínskeho bravčového mäsa v nádeji, že zastaví šírenie choroby. Píše portál DW.


Colné úrady z Guardia di Finanza v severnom Taliansku v Padove tvrdia, že v stredu zadržali a zničili takmer 10 ton čínskeho bravčového mäsa nakazeného africkým morom ošípaných.

Talianske úrady tvrdia, že nakazené mäso prišlo do Európy cez holandský prístav v Rotterdame pred jeho cestou do Padovy.

Polícia tvrdí, že bravčové mäso, ktoré nebolo riadne zmrazené, bolo ukryté pod škatuľami zeleniny v sklade v Padove, ktorý prevádzkuje čínsky podnikateľ. Muž bol obvinený z pašovania, obchodovania s nebezpečnými potravinami a šírenia chorôb zvierat. Sklad bol tiež zatvorený.

Aj keď sa Čína vo všeobecnosti považuje za dovozcu mäsa, dopyt po lacnom bravčovom mäse medzi prisťahovalcami v sobotu vysoko prevyšuje slávnosti čínskeho Nového roka.

Taliansko zakázalo dovoz čínskeho bravčového mäsa v nádeji, že potlačí šírenie choroby na domácom trhu. Čína, ktorá v stredu informovala, že našla nakazené mäso na približne 5% svojich bitúnkov, bojuje s epidémiou už mesiace. Koncom minulého roka bolo hlásené, že choroba už vyhladila tretinu čínskej populácie ošípaných.

Niekoľko európskych krajín sa obáva rozšírenia choroby v celej EÚ. Napríklad úrady v Nemecku sa v súčasnosti obávajú, že diviaky nakazené touto chorobou v Poľsku by mohli nakaziť populácie domácich zvierat, ak prekročia spoločnú hranicu krajín. Mor ošípaných je pre ošípané smrteľný , hoci pre ľudí nepredstavuje žiadne riziko.

Maďarsko: Zaviedli celoštátne opatrenia proti šíreniu vtáčej chrípky
Maďarská štátna veterinárna správa nariadila, aby bola hydina na celom území krajiny držaná v uzatvorených priestoroch. Cieľom opatrenia je zabrániť šíreniu nákazy vtáčou chrípkou prostredníctvom voľne žijúcich vtákov. Podľa internetového vydania... Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR