Rada bezpečnosti OSN nalieha na rýchle prímerie v Líbyi
22 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Bezpečnostná rada OSN vyzvala v utorok bojujúce strany v Líbyi, aby dosiahli prímerie, ktoré by vydláždilo cestu politickému procesu zameranému na ukončenie konfliktu v štáte bohatom na ropu.

"Musíme sa presunúť k prímeriu a od prímeria musíme prejsť k skutočnému politickému procesu a ešte tam nie sme", uviedol generálny tajomník OSN Antonio Guterres na konci zasadnutia Bezpečnostnej rady.

Zasadnutie OSN nadviazalo na víkendový Líbyjský samit, ktorý sa konal v Berlíne a kde sa podarilo vytvoriť vojenskú komisiu, ktorej úlohou bude zmeniť existujúce krehké prímerie na trvalý mier. Táto komisia sa má stretnúť v najbližších dňoch a bude pozostávať z piatich členov z vlády národnej dohody (GNA), uznanej OSN v Tripolise pod vedením Fajeza al-Sarraja, ako aj z jej oponentov z Líbyjskej národnej armády (LNA), pod vedením generál Khalifa Haftar s cieľom dosiahnuť dohodu o prímerí, píše internetový denník alarabiya.net

Od apríla minulého roka bojovala turecká GNA v Tripolise proti ofenzíve LNA, ktorú údajne podporujú niektoré krajiny vrátane Ruska, Egypta, Spojených arabských emirátov a Francúzska. Krajina zostáva v slepej uličke keďže LNA na protest proti rozhodnutiu Turecka vyslať jednotky na podporu GNA, blokuje vývoz ropy z hlavných líbyjských prístavov. Tým zbavuje GNA kľúčového zdroja príjmov.

"Stále je pred nami ešte dlhá cesta," povedal Guterres.

Bývalý generálny tajomník OSN Javier Pérez de Cuéllar sa dožíva 100 rokov
Peruánsky diplomat Javier Pérez de Cuéllar bol v poradí piatym generálnym tajomníkom Organizácie spojených národov (OSN). Na jej čele stál v rokoch 1982 až 1991. V nedeľu, 19. januára sa dožíva 100 rokov. Čítať ďalej
18 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR