Nová ruská vláda: Lavrov a Shoigu zostávajú, ale premiér Mishustin vymenoval mnoho nových tvárí
22 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Nový ruský premiér Michail Mishustin oznámil svoj prvý kabinet. Nejde o radikálne zmeny, ale boli vymenovaný niektorý noví a mladší ministri, ktorý nahradia staré známe tváre. Informuje RT.


Sergey Lavrov a Sergey Shoigu sa držali svojich pozícií „veľkých zvierat“ , čo naznačuje, že zahraničná a obranná politika sa príliš nezmení. Nový kabinet si ponechal 12 ľudí z predchádzajúcich a nahradil deväť pozícií, čím sa priemerný vek ministrov znížil na 50 rokov. Tu sú nové tváre Mishustinového kabinetu.

Prvý podpredseda vlády Andrej Belousov (namiesto Antona Siluanovova) 60-ročný Belousov, syn popredného sovietskeho ekonóma, mohol zostať teoretikom s titulom ekonomickej kybernetiky, ak nie pre svoju správu za rok 2005, v ktorej podal niekoľko prorockých predpovedí, vrátane finančnej krízy v roku 2008. Na ministerstvo pre ekonomický rozvoj nastúpil v roku 2006 a jeho hlavou sa stal o šesť rokov neskôr, predtým ako bol v roku 2013 vymenovaný za asistenta prezidenta Vladimíra Putina.

Podpredsedovia vlády


Náčelník štábu: Dmitrij Grigorenko (namiesto Konstantina Chuychenka, ktorý sa presúva na ministerstvo spravodlivosti) Grigorenko (41) sa narodil na Sibíri a začal svoju kariéru v južnom Krasnodarskom regióne. Ako daňový úradník v oblasti kariéry pracoval predtým s Mishustinom na federálnej daňovej službe.Novými zástupcami predsedu vlády sú.

Victoria Abramchenko, Alexey Overchuk, Marat Khusnullin, Dmitrij Chernyshenko, zatiaľ čo Jurij Borisov a Tatyana Golikova zostali na svojich postoch.

Jurij Trutnev zostáva prezidentským zástupcom v spolkovej oblasti Ďaleký východ.

Moskva žiada, aby sa v regióne Perzského zálivu zaviedla "kolektívna bezpečnosť", vyhlásil Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval krajiny Perzského zálivu, aby sa usilovali o vytvorenie spoločného bezpečnostného mechanizmu, pričom poznamenal, že Moskva je znepokojená z napätej situácie v regióne. Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Marek Molnár

Noví ministri


Kultúra: Olga Lyubimova (predchodca Vladimír Medinsky). Kultúrna modrá krv, Lyubimova (39), je vnučkou veľkého ruského divadelného herca Vasilija Kachalova. Jej starý otec Vadim Šreubovič prevádzkoval Moskovské umelecké divadlo, kde bola jeho fanúšikom nemenej veľká postava ako Konstantin Stanislavski.

Ako kvalifikovaná novinárka pracovala ako televízna korešpondentka a producentka pre množstvo populárnych predstavení a diel, predtým ako sa presunula do dokumentárnej tvorby. Nahrádza Medinského, ktorý bol veľmi rozporuplnou osobnosťou vo svete ruského umenia kvôli jeho kontroverzným názorom na filmy a komiksy, ako aj škandálu za dizertačnú prácu.

Digitálny rozvoj, komunikácia a masmédiá: Maksut Shadaev (nahrádza Konstantina Noskova) Shadaev, 40-ročný Moskovčan, zastával rôzne posty vo verejnom záujme a potom sa stal zástupcom Moskovskej oblasti. V roku 2018 sa presťahoval do Rostelecomu, najväčšieho ruského poskytovateľa digitálnej a diaľkovej telefónnej siete, aby pracoval na digitálnych platformách.

Ekonomický rozvoj: Maxim Reshetnikov (predchodca Maxim Oreshkin) bol predtým guvernérom Permu, kde bol vysoko ohodnotený. Má iba 40 rokov a má skúsenosti z lingvistiky, matematiky a ekonómie. Chránenec Dmitrija Medvedeva, predtým ako sa vrátil do svojej domovskej oblasti, pracoval v kancelárii starostu Moskvy. V septembri 2017 získal v gubernatoriálnych voľbách 82,06% hlasov. Nahrádza 37-ročného Oreshkina, ktorý bol kedysi považovaný za „zlatého chlapca“ v ekonomike, ale ktorý nakoniec nedokázal podporiť hospodársky rast v Rusku.

Vzdelanie: Sergey Kravtsov (nahrádza Olgu Vasilyevovú). Kravtsov je 45 ročný rodák z Moskvy a bývalý učiteľ matematiky a informatiky. Predtým pôsobil ako námestník ministra školstva a bol mu pripisovaný kredit za vyriešenie závad Jednotnej štátnej skúšky. Nahrádza Vasilijeva, ktorý bol kritizovaný za to, že presadzoval štúdium náboženstva a obmedzoval hodiny cudzích jazykov v škole.

Zdravie: Michail Murashko (bola Veronika Skvortsova) Dr. Murashko (53) pochádza z Jekaterinburgu a predtým riadil Federálnu službu pre zdravotný dohľad (Roszdravnadzor). Ako gynekológ riadil ministerstvo zdravotníctva v Komijskej republike a vydával aj lekárske časopisy. Dúfame, že jeho praktická skúsenosť pracovného lekára prinesie nové miesto pre dynamiku. Reformy nemocníc jeho predchodcu boli ťažko kritizované.

Spravodlivosť: Konstantin Chuychenko (bol Alexander Konovalov) Chuychenko, bývalý dôstojník KGB, bol v 80. rokoch spolužiakom Medvedeva na právnickom oddelení Leningradskej štátnej univerzity. Mnoho rokov pracoval pre Gazprom a žongloval tiež v prezidentskej správe Medvedeva. Zostal tam, keď sa Putin vrátil do Kremľa, dva roky pracoval ako šéf štábu.

Pracovná a sociálna ochrana: Anton Kotyakov (bol Maxim Topilin). Kotyakov (39) pochádza zo Samary, kde pôsobil už ako veľmy mladý v regionálnej správe a rýchlo stúpal v rebríčku. V marci 2014 bol vymenovaný za ministra financií Moskovského regiónu a o tri roky neskôr sa preložil na post zástupcu ministra financií Ruska. Je ženatý a má dve deti.

Veda a vysoké školstvo: Valery Falkov (bol Michail Kotyukov). Falkov (41) opúšťa funkciu rektora Tyumenskej štátnej univerzity, aby vstúpil do vlády. Štyri roky pôsobil ako člen regionálneho dumu (parlament) v Tyumene predtým, ako sa v decembri 2018 pripojil k prezidentskej rade pre vedu a vzdelávanie. Je to veľký krok.

Šport: Oleg Matytsin (bol Pavel Kolobkov). Matytsin je prezidentom Medzinárodnej univerzitnej športovej federácie a jeho úlohou bude obnoviť ruskú športovú reputáciu, s osobitným zameraním na úplné obnovenie olympijskeho tímu. Bývalý elitný hráč stolného tenisu, publikoval viac ako 80 vedeckých prác vrátane siedmich kníh.

Kremeľ sľubuje diskusiu o návrhoch zmien v ústave
Kremeľ v utorok ubezpečil, že ruská verejnosť bude mať možnosť diskutovať o zmenách a dodatkoch do ústavy, ktoré vo svojom výročnom prejave inicioval ruský prezident Vladimir Putin. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR

Vracajúce sa tváre


Sergey Shoigu ostáva na čele obrany, Sergej Lavrov na ministerstve zahraničných vecí a Anton Siluanov vo financiách. Minister vnútra zostáva Vladimír Kolokoltsev.

Dmitrij Patrushev bude aj naďalej viesť poľnohospodárstvo. Evgeny Ziničev zostáva zodpovedný za civilnú obranu, núdzové situácie a riadenie katastrof (EMERCOM). Na čele energetiky stojí Alexander Novak, ktorý dohliada na výstavbu a bývanie a komunálne služby.

Denis Manturov zostáva ministrom priemyslu a obchodu. Alexander Kozlov je zodpovedný za rozvoj Ďalekého východu a Arktídy. Dmitrij Kobylkin dohliada na prírodné zdroje a ekológiu, zatiaľ čo Evgeny Ditrikh udržiava dopravu. Ministerstvo pre záležitosti severného Kaukazu, ktoré držal Sergei Chebotarev, bolo zrušené.