Malajzia poslala späť tony plastového odpadu do bohatých krajín z odkazom, že nebude ich „skládka odpadu“.
22 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Malajzia poslala späť 150 prepravných kontajnerov s plastovým odpadom do bohatých krajín vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Kanady a zdôraznila, že nebude „svetová skládka odpadu“. Informovala CNN.


Krajina bola zaplavená dodávkami nelegálneho plastového odpadu od roku 2018, keď Čína zakročila proti veľkému recyklačnému priemyslu. Malajzia sa následne stala hlavným cieľom nezákonného obchodovania s odpadom, ale jej vláda sa snaží napraviť si reputáciu a vrátila zásielky odpadu.

V pondelok ministerka životného prostredia Yeo Bee Yin uviedla, že nariadila vrátenie 3 737 ton odpadu do 13 krajín. Z celkového počtu 150 kontajnerov bolo 43 odoslaných späť do Francúzska a 42 do Veľkej Británie, zatiaľ čo USA dostanú 17 a Kanada 11. Vláda sa bude snažiť zabezpečiť, aby sa „Malajzia nestala skládkou odpadu pre celý svet“, dodala Yeo v zdĺhavom príspevku na Facebooku.



Krajiny, z ktorých tento odpad pochádza spolu s prepravnými spoločnosťami hradili náklady na vrátenie odpadu, dodala.

Čína pred dvoma rokmi zakázala dovoz plastového odpadu ako súčasť iniciatívy na vyčistenie svojho životného prostredia. Tento krok spôsobil dominový efekt prostredníctvom globálnych dodávateľských reťazcov, keďže sprostredkovatelia hľadali nové destinácie pre svoj odpad vrátane Malajzie. Posledná správa organizácie Greenpeace zistila, že v prvých siedmich mesiacoch roku 2018 sa počet plastového odpadu vyvážaného z USA do Malajzie viac ako zdvojnásobil v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

V máji sa vlády 187 krajín vrátane Malajzie dohodli na pridaní plastov do Bazilejského dohovoru, zmluvy, ktorá reguluje pohyb nebezpečných materiálov z jednej krajiny do druhej, na boj proti nebezpečným účinkom znečistenia plastami po celom svete. USA medzi nimi neboli.

Je čas prestať sa klamať. Nie sme spojencom, ale vazalom USA (Eduard Chmelár)
O súčasnej bezpečnostnej kríze, ktorú vyvolala vražda iránskeho generála Gásema Solejmáního, sa už toho popísalo veľa, nikto však našim občanom dostatočne jasne a pravdivo nevysvetlil, aké sú dôsledky tohto zločinu. Čítať ďalej
13 | 01 | 2020 | Eduard Chmelár