Americké sankcie pomohli Rusku v roku 2019 zvýšiť vývoz ropy
22 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Vývoz ruskej ropy minulý rok prudko vzrástol po tom, čo Washington sprísnil sankcie voči viacerým krajinám, uviedlo ruské ministerstvo pre hospodársky rozvoj. Informuje o tom portál RT.


Objem vývozu ruskej ropy podľa colných údajov za január až november 2019 vzrástol o 3,9 percenta. V správe ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že nárast bol spôsobený sankciami Washingtonu, ktoré sa zameriavali na Irán a Venezuelu, čo viedlo Turecko. a prekvapivo aj USA, aby kúpili viac ropy z Ruska.

Vývoz do Turecka vyskočil viac ako štvornásobne za 11 mesiacov roku 2019, keď turecké rafinérie prešli na ruské zásoby po tom, čo USA znovu uvalili na Teherán sankcie. Vývoz do Ankary minulý rok vzrástol na 7,55 milióna ton, z 1,69 milióna ton v roku 2018.

USA zasiahli Venezuelu sankciami, a to vrátane obmedzení týkajúcich sa životne dôležitého ropného odvetvia. Rusko v tom istom období predalo USA trikrát viac ropy, pričom dosiahlo takmer 2 miliardy dolárov z vývozu ropy do USA, keď v roku 2019 dosiahlo 4,28 milióna ton. Moskva ďalej predala Spojeným štátom ropné produkty v hodnote 3,8 miliardy dolárov.

Jeden z hlavných nákupcov ruskej ropy, Čína, tiež vlani zvýšil dovoz o takmer 4 percentá na 63,1 milióna ton.

Čína už nebude svetovou skládkou odpadu, pretože tento rok plánuje znížiť dovoz odpadu na nulu
Čína v roku 2017 zakázala dovoz určitých druhov odpadu, pričom ich všeobecný dovoz klesol o 71 percent, avšak tento rok plánuje Peking znížiť dovoz odpadu na nulu, oznamuje ministerstvo ekológie a životného prostredia. Informuje o tom spravodajský... Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Marek Molnár