"Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy", vyhlásil Danko
21 | 01 | 2020 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by sa mala ospravedlniť predsedovi Národnej rady (NR) SR Andrejovi Dankovi (SNS). Šéf parlamentu to povedal novinárom v utorok po rokovaní NR SR. Tvrdí, že sa k nemu správala znevažujúco ešte predtým, ako nastúpila do úradu.


"Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy na Facebooku ako osoba. Čo sa týka úradu, mám úctu k prezidentskému úradu. Prezidentskému úradu sa vždy ospravedlním," skonštatoval. Podľa vlastných slov ho mrzia vyjadrenia a odkazy prezidentkiných poradcov smerom k parlamentu. "Nerobte zo mňa človeka, ktorý sa nevie správať," poznamenal.

Zdôraznil, že prezidentka je prezidentkou pre všetkých ľudí a prezidentský úrad by žiadna strana nemala zneužívať. "Najväčšou výzvou pre prezidentku bude, ak sa zbaví konečne závislosti na ľuďoch, ako je Poliačik," poznamenal.

Danko v utorok v pléne vyhlásil, že nemá úctu voči prezidentke. "Budem si ctiť Prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy," povedal nezaradenému poslancovi Martinovi Poliačikovi. Neskôr reagoval na vlastné vyjadrenia tým, že rešpektuje funkciu a úrad prezidentky. Mrzí ho, že Prezidentský palác nie je apolitický.

Prezidentka podľa slov svojho hovorcu Martina Strižinca nevidí najmenší dôvod na tieto vyjadrenia reagovať.

V súvislosti s výrokmi už poslanec Ondrej Dostál (SaS) avizoval podanie podnetu na Mandátový a imunitný výbor NR SR. Zvažoval to aj Poliačik.