Mexiko zaznamenalo vlani rekordný počet vrážd
21 | 01 | 2020 I Dominik Simon / TASR

Mexické úrady zaznamenali v roku 2019 viac ako 34.000 vrážd, čo je najviac v histórii krajiny, informovala v utorok agentúra Reuters. Vláda prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora sa pritom snaží zaviesť nové opatrenia zamerané na zníženie kriminality.


Počet vrážd je najvyšší od roku 1997, keď sa v Mexiku začali viesť oficiálne štatistiky, spresňuje agentúra AFP. Prezident Obrador po nástupe do funkcie v decembri 2018 sľúbil, že prijme opatrenia proti narastajúcej kriminalite. Počet obetí vrážd sa však podľa údajov mexického ministerstva bezpečnosti vlani medziročne zvýšil o 2,5 percenta.

Mexická armáda je podľa Reuters od roku 2006 nasadená do boja proti drogovým kartelom. Toto úsilie však nebolo úspešné a viedlo k nárastu počtu obetí, ktoré zahynuli v dôsledku bojov medzi zločineckými skupinami.

Mexická vláda minulý týždeň predložila parlamentu návrh reforiem na reorganizáciu systému orgánov činných v trestnom konaní.

Obradorovu vládu kritizovali v októbri minulého roka v súvislosti so zadržaním a následným prepustením syna známeho narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána, pripomína Reuters. Guzmána v júli 2019 odsúdili v USA na doživotie.