Maďarský minister zvoláva mimoriadnu poradu vedenia polície pre migračný tlak
21 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér zvolal v utorok mimoriadnu poradu vedenia polície v meste Bácsalmás v Báčsko-malokumánskej župe, na ktorej zhodnotili stav ochrany štátnych hraníc pri rastúcom tlaku migrácie na ich schengenskom úseku.


Podľa agentúry MTI šéfovia Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK), župní velitelia a šéf Národného úradu vyšetrovania (NNYI) podali správu okrem situácie ochrany hraníc aj o stave boja proti prevádzačstvu.

Na porade okrem iného zaznelo, že policajti v cezhraničnej železničnej doprave evidujú čoraz viac prípadov, keď sa ilegálni migranti pokúšajú vniknúť do kontajnerov, aby v nich prekročili hranice.

V uplynulom období podľa polície narastal tlak ilegálnej migrácie, pričom na územie Európskej únie sa pokúsili prevádzači zo 16 krajín prepašovať občanov 47 krajín. Najstarším zadržaným prevádzačom bol 72-ročný muž.

Minister vnútra Pintér vyzval na širšie uplatnenie dronov v boji proti prevádzačom a pri ochrane hraníc. Súčasne políciu požiadal, aby skúmala rôzne techniky ochrany hraníc aplikované v iných krajinách.

Iránsky poslanec ponúka tri milióny dolárov za zabitie Trumpa
Poslanec iránskeho parlamentu Ahmad Hamze ponúka odmenu tri milióny dolárov (viac ako 2,7 milióna eur) pre "kohokoľvek, kto zabije" amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post s... Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR