Kosovo a Srbsko obnovujú priame lety 20 rokov po vypuknutí vojny
21 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Srbsko a odtrhnuté Kosovo obnovili priame lety medzi hlavnými mestami potom, čo boli zastavené počas krvavého konfliktu pred dvoma desaťročiami. Informuje RT.


Obnovené letecké spojenie medzi srbským hlavným mestom Belehrad a kosovským Prištinou bude prevádzkovať nízkonákladový dopravca spoločnosti Lufthansa Eurowings. Obe strany poďakovali USA za sprostredkovanie obchodu, ktorý bol podpísaný v Berlíne v pondelok.

Srbský prezident Aleksandar Vucic uviedol, že Belehrad je „pripravený pokračovať v takýchto iniciatívach a zbližovať ľudí na Balkáne“.

Vodca Kosova Hashim Thaci označil dohodu za „dôležitý krok v procese normalizácie“.

Priame lety trvajúce iba 25 minút boli pozastavené po vojne v Kosove v rokoch 1998 - 1999, ktoré sa odtrhlo od Srbska a nakoniec vyhlásilo nezávislosť v roku 2008. Srbsko stále považuje tento región za svoje územie.

USA vyzvali na obnovenie dialógu medzi Srbskom a Kosovom
Srbsko a Kosovo by mali ukončiť vzájomné provokácie a obnoviť dialóg o normalizácii vzájomných vzťahov. Počas návštevy Srbska to v piatok vyhlásil námestník ministerstva zahraničných vecí USA pre politické záležitosti David Hale, píše agentúra... Čítať ďalej
08 | 03 | 2019 | TASR